Pomstí sa Matica slovenská zosnulému folkloristovi za kritiku? Jeho veľkolepá zbierka folklórnych pokladov môže skončiť v koši

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    Denník N v článku o Jánovi Lazoríkovi píše aj o tom, že keby bola Matica slovenská čo k čomu, tak by už pred 20 rokmi urobila v dome folkloristu vysunuté pracovisko. Výskumníci by totiž s domom Jána Lazoríka v Krivanoch mali čo robiť, kým by v ňom roztriedili všetky písomné zmienky o slovenskom folklóre a predmety, ktoré za roky štúdia slovenských ľudových zvykov nazbieral.

    Zbierky známeho národopisca, osvetára a bojovníka za používanie nárečí by podľa skromného odhadu naplnili aj niekoľko múzeí. Matica slovenská však podľa skúseností už zosnulého Lazoríka nemá záujem o záchranu či propagáciu slovenského národného dedičstva. „Oni len protežujú hrdosť a pýchu, akí sme Slováci. Nič nezveľaďujú, vitríny chátrajú, a keď im chce niekto niečo darovať, odmietnu. Matica žije len oduševnením, že sme Slováci, to je všetko. Nerobia absolútne nič. To je niečo strašné. Vidno u nich len floskuly, ale tú skazu si vôbec neuvedomujú,“ povedal ešte v roku 2008 Lazorík.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -