Teraz naštvem všetkých blbcov, zasníval sa Miloš Zeman a spustil. Čítajte naše prezidentské interview, ktoré v Česku vyvolalo rozruch

0
Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hana Brožková)

Pán prezident, cestujete do Čínskej ľudovej republiky na oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Kvôli vašej ceste a predovšetkým kvôli účasti na slávnostnej vojenskej prehliadke ste čelili mnohým ostrým kritickým slovám. Čo by ste týmto kritikom odkázali?

Odkázal by som im, že zahynulo sedemnásť miliónov čínskych vojakov, že vďaka nim bola viazaná japonská armáda, ktorá by inak mohla zaútočiť na Sovietsky zväz z východu a potom by celá druhá svetová vojna skončila úplne inak a mnohí z nás alebo z našich predkov by tu už neboli.

Prečo podľa vás týmto kritikom prekáža účasť na vojenskej prehliadke ako na akcii, ktorá sa tradične usporadúva pri podobných výročiach? Myslíte si, že im vadíte vy osobne, nie prehliadka?

Myslím si, že moji kritici hľadajú každú zámienku, aby nesúhlasili s mojím postupom. Ale ja nie som bábkou svojich kritikov. Snažím sa obhajovať ekonomické záujmy Českej republiky a účasť na prehliadke a následné rokovania s čínskymi predstaviteľmi zahŕňajú tiež hájenie týchto ekonomických záujmov.

Zmieňuje sa Vladimir Putin, ktorý sa na akciách takisto zúčastní, a s ním aj slová, že by ste nemali stáť po jeho boku vo chvíli, keď ešte stále údajne armáda Ruskej federácie bojuje na Ukrajine. Čo si o tom myslíte?

Vladimir Putin je prezident Ruskej federácie. Neviem, či bude poradie také, že budem stáť po jeho boku, ale chcel by som vás upozorniť, že som po jeho boku už raz stál, a to v Normandii, kde som mal z jednej strany Vladimira Putina a z druhej strany Angelu Merkelovú, a vtedy žiadny idiot neprotestoval.

Očakávate v Číne, okrem oficiálnych osláv, aj niečo nové v česko-čínskych vzťahoch? Mám na mysli napríklad nejaké ďalšie významné dohody a pod.

Celkom určite áno a keďže nerád prezrádzam podpis dohôd predtým, než sa uskutoční, počkajte si zhruba týždeň a budete milo prekvapený.

Niektorí analytici tvrdia, že čínsky ekonomický vzostup sa v súčasnosti do určitej miery prejavuje ako bublina, ktorá je dotovaná vládou. Stačí sa vraj pozrieť na problémy z ostatnej doby a intervencie čínskej centrálnej banky…

Nepoznám krajinu, ktorá by nemala ekonomické problémy. Má ich Európska únia tak, ako Spojené štáty a verím, že čínska ekonomika svoje problémy, ktoré sa mimochodom zveličujú, úspešne vyrieši.

Plánujete, okrem rokovania s prezidentom ČĽR, počas svojej návštevy ešte nejaké osobné stretnutie s niektorým zo štátnikov, ktorí pricestujú na oslavy?

Predpokladám, že sa stretnem s Vladimirom Putinom a nevylučujem ani ďalšie stretnutie, ale okrem toho je súčasťou môjho programu aj stretnutie s významnými čínskymi podnikateľmi a naopak, s predstaviteľmi CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism v Pekingu alebo v Šanghaji.

V niektorých médiách sa množia škaredé klebety, že tí, ktorí nechcú pomáhať utečencom, sú rasisti a český národ je rasistický, dochádza k fašizácii spoločnosti a keď raz budeme utekať my, tiež nám nikto nepomôže. Čo na to poviete?

Po prvé, nevidím dôvod, prečo by sa z demokratického štátu utekalo. A za druhé, presne na vašu otázku som reagoval na tlačovej konferencii, kde som povedal, že etiketovanie, že každý, kto sa bojí utečeneckej vlny, je rasista, xenofób alebo dokonca fašista, je nezmyselné etiketovanie.

Poslanec TOP 09 Jan Farský o vás povedal, že nie ste prezident, ale Putinov veľvyslanec a chcete sa ľuďom zapáčiť pivom a bôčikom. Môže byť za týmto výrokom ešte niečo, okrem, ako sám často hovoríte, hnevu z prehry Karla Schwarzenberga?

Nedávno som citoval svoj plánovaný epitaf, s pomocou ktorého som dokázal rozzúriť do nepríčetnosti každého blbca. Mám dojem, že pán poslanec Farský sa cíti byť týmto epitafom oslovený.

Režisér Jiří Menzel zase pri príležitosti uplynutia polovice vášho mandátu vyhlásil, že väčšina českých občanov sú hlupáci a vy sa im chcete zavďačiť. Ako by ste reagoval na to?

Je to urážka českého národa starnúcim režisérom, ktorý bol kedysi slávny, a teraz, ako upozornil Blesk, už vyniká iba tým, že siaha ženám pod sukne.

Váš hovorca sa v poslednej dobe háda na internete s Jakubom Jandom z organizácie Európske hodnoty, ktorej predstavitelia vás často kritizujú. Čo si o tomto think-tanku, ako sa sami nazývajú, myslíte?

No, neviem, či je to tank, ale som si istý, že to nie je think.

autor: Radim Panenka

- Reklama -