Dobrá správa pre zdravotne postihnutých: Lepšie podmienky v chránených dielňach a plnohodnotná integrácia, sľubuje europoslankyňa Žitňanská

    0
    Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

    Europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) si myslí, že osoby so zdravotným postihnutím by mali mať lepšie podmienky pre uplatnenie sa na voľnom pracovnom trhu a cieľom štátnej politiky v oblasti zamestnanosti by mala byť aj podpora podnikania.

    Žitňanská predkladá novelu zákona do parlamentu prostredníctvom poslanca Daniela Lipšica (NOVA). Novela má zároveň aj zlepšiť systém chránením dielní a ich ponímanie, ako aj podmienky  ľudí pracujúcich v chránených dielňach. „Cieľom by rozhodne nemalo byť ich oddelenie od reálnych podmienok a vytvorenie uzavretých systémov chránených dielní, kde budú vykonávať nízko kvalifikovanú prácu,” tvrdí Žitňanská.

    Chránené dielne majú byť flexibilnejším nástrojom nielen na zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím, ale aj na ich prípravu na zaradenie na voľný pracovný trh. Žitňanská si myslí, že pri súčasnom systéme a vnímaní chránených diel je vzhľadom na stále zvyšujúcu sa kvalifikáciu ich zamestnancov toto ponímanie nedostačujúce. A práve to by mala novela zmeniť. Mohlo by sa to podariť, aj kvôli tomu, že ju pripravovala v spolupráci s odborníkmi, zriaďovateľmi, ale aj so samotnými zdravotne postihnutými osobami.

    Podľa údajov z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR, resp. podľa posledného dostupného zoznamu chránených dielní a chránených pracovísk je ich na Slovensku vyše 7 000. Europoslankyňa si myslí, že je dôležité najmä upraviť pojem chránená dielňa, aby sa nechápal len ako ohraničený priestor, kde sa vyrábajú výroby. Osoby so zdravotným postihnutím totiž môžu aj vzhľadom na rôznorodosť postihnutí vykonávať rôzne druhy činnosti.

    Novela má však priniesť aj niekoľko iných výhod pre zdravotne postihnutých. Tými sú napríklad možnosť pracovať mimo priestorov chránenej dielne či možnosť vykonávať polročnú prax. Veľkým plusom má byť aj možnosť pre klientov pobytovej sociálnej služby získať príspevok na osobnú asistenciu a dopravu. Vďaka tomu môžu mať prístup k práci. Najväčšou výhodou je však plnohodnotná integrácia týchto osôb do pracovného života, ale zároveň aj zlepšenie medziľudských vzťahov a vnímanie zdravotne postihnutých osôb zo strany spoločnosti. „Takáto integrácia búra bariéry medzi väčšinovou zdravou populáciou a osobami so zdravotným postihnutím,“ cituje na záver Žitňanskú SITA.
     

    - Reklama -