Dvadsaťpäťkrát lacnejšie než vláda pôvodne chcela. Z predaja pozemkov pre Jaguar začína byť pekný škandál

    0
    Pole, ilustrační foto (Autor: Hans Štembera)

    Konateľ spoločnosti Poľnohospodárska Pôda s. r. o., ktorá pozemky pod budúcou výrobnou linkou Jaguara vykúpila, je Marek Noga. Práve tento muž sa veľmi ponáhľal s tým, aby mu kataster čo najrýchlejšie vyhovel a prepísal na neho pozemky, ktoré v Nitre odkúpil za mimoriadne výhodné ceny ešte v čase, keď ľudia nemohli ani tušiť, že sa na ich pozemkoch sa bude niekedy stavať závod veľkej zahraničnej automobilky.

    Denníku Plus JEDEN DEŇ sa podarilo získať dokument, ktorý dokazuje, že Noga písomne urgoval kataster v Nitre, aby pri prepise pozemkov na jeho firmu konal čo najrýchlejšie. „Dovoľujeme si Vás požiadať o urýchlenie katastrálnych konaní o zápise vlastníckych práv do katastra nehnuteľností. Z dôvodov nevyhnutnosti a potreby ďalšieho nakladania s predmetnými nehnuteľnosťami,“ píše konateľ spoločnosti Poľnohospodárska Pôda s. r. o. v liste adresovanom katastrálnemu odboru na Okresnom úrade v Nitre.

    Všetko sa zmenilo zo dňa na deň

    Zdroj  denníka  uviedol, že podľa žiadosti mal kupec pozemkov poriadne naponáhlo. „Bolo jasné, že ľudia, od ktorých pôdu za pár tisícok vykúpil, nebudú spokojní,“ myslí si nemenovaný zdroj. Prvá nespokojnosť vyplávala na povrch krátko potom, keď štát oznámil, že od ľudí vykúpi štvorcový meter pozemkov, na ktorých má stáť Jaguar, za 15 eur. Ľudia pritom predali svoje majetky oveľa lacnejšie a niektorí tak prišli o tisíce eur.

    Jednoduchá matematika

    Uvedieme jeden príklad za všetky, aby bolo jednoduchšie predstaviť si stratu, ktorú niektorí ľudia utrpeli, keď predali svoje pozemky špekulantovi, ktorý chcel zarobiť. Spoločnosť Poľnohospodárska Pôda s. r. o. vyplácala ľuďom len 0,30 až 0,60 eur za štvorcový meter pozemku, čo je 50-krát menej, ako za pozemky pod Jaguarom neskôr ponúkal štát. Keď sa o tom ľudia dozvedeli, bolo už neskoro. Jeden z majiteľov tak napríklad dostal za takmer 16 000 štvorcových metrov pôdy len 8 000 eur. Takúto sumu vyplatila poškodenému firma Poľnohospodárska Pôda s.r.o., ale od štátu by dostal takmer 240 000 eur. Približne 70 ľudia, ktorí takto pod cenou predali svoje pozemky, majú pocit, že boli podvedení, a chcú zmluvy o predaji zrušiť. Niektorí poškodení sa už obrátili na právnikov, ale firma, ktorá pozemky vykúpila, sa bráni tým, že kúpnopredajné zmluvy sú právoplatné a nevidí dôvod na ich zrušenie.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -