Karabín a Harabin, dvojka právnických rivalov. Pripomeňte si potýčky známeho sudcu, ktorý zomrel na dovolenke

    0
    Bývalý predseda Najvyššieho súdu Milan Karabín (Autor: SITA)
    V súčasnosti Karabín pracoval v senáte s kolegami Jurajom Klimentom a Petrom Szabom. Trojica sudcov mala od tohto týždňa pôsobiť v senáte spoločne so Štefanom Harabinom. Ešte pred niekoľkými týždňami pritom Karabín a Kliment Denníku N vysvetľovali, prečo nesúhlasia s rozhodnutiami Štefana Harabina v posledných kauzách. Napriek vzájomným sporom však predsedníčka súdu Daniela Švecová rozhodla, že od septembra budú pracovať spolu. Dôvodom bola snaha Švecovej o rozsadenie Harabinovho senátu.
     

    Karabín v. Harabin

    Spor Karabína a Harabina siaha do roku 2006, kedy Karabín ako predseda Najvyššieho súdu odmietol vpustiť kontrolu o dodržiavaní zákona o štátnej službe z Harabinovho ministerstva spravodlivosti. „Najvyšší súd nie je podriadeným orgánom štátnej správy, preto ministerstvo nemá právo na takúto kontrolu,“ konštatoval Karabín. Vtedajší minister spravodlivosti Štefan Harabin s tým však nesúhlasil a podal návrh na disciplinárne konanie voči Karabínovi na Ústavný súd SR. Ten nakoniec rozhodol v prospech Karabína. 
     
    Karabín následne spochybnil Harabina ako sudcu. „Ak by bolo takých sudcov viac ako tento bývalý, tak by slovenská justícia bola dávno v kolapse a na kolenách. Že nie je, to je iba zásluhou toho, že takých sudcov nemá. Väčšina je svedomitých a čestných,“ povedal.
     
    Svoj post opustil po tom, ako vo voľbách predsedu Najvyššieho súdu dvakrát neuspel. Nehlasoval za neho ani jeden člen Súdnej rady SR, naopak, 13 boli proti tomu, aby sa znovu stal predsedom súdu. Post o rok neskôr obsadil Harabin. 
     

    Boj na Najvyššom súde

    Spory dvoch sudcov však pokračovali. V roku 2013 sa Karabín spolu s ďalšími sudcami podpísal pod vyhlásenie kritizujúce Harabina. „Dlhodobo dehonestuje nielen sudcov Najvyššieho súdu, ale celú justíciu,“ konštatovali sudcovia. Vyhlásenie vydali v súvislosti s rozhodnutím Ústavného súdu, ktorý vyhovel sťažnosti na Harabina v spore týkajúcom sa Duckého zmeniek. 
     
    Keď v júni tohto roku Harabin spochybnil zákonnosť inšpekcie ministerstva vnútra, a dal tak argumenty súdeným policajtom, dovolací senát Najvyššieho súdu v zložení Milan Karabín, Juraj Kliment a Peter Szabo rozhodol, že fungovanie inšpekcie ministerstva vnútra je v súlade so zákonom a jej policajti sú orgánmi činnými v trestnom konaní. Dovolací senát vtedy rozhodol opačne aj vo veci pôsobenia sudcu Milana Vargu, ktorý podľa Harabina potom, ako ho odsúdili v Česku za jazdu pod vplyvom alkoholu, už nemal ďalej právo nosiť talár a rozhodovať. Podľa dovolacieho senátu, ktorého bol Karabín členom, však boli Vargove rozsudky zákonné. 
     
     
    - Reklama -