Ľuboš Blaha k odporu smerákov k imigrácii: Fašisti prevezmú moc a potom nás nahádžu do koncentrákov všetkých

0
Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

Na ostatných oslavách SNP v Banskej Bystrici sa premiér Robert Fico  poriadne obul do utečencov. „Netvárme sa, že nevidíme strach ľudí, lebo nás v to nútia médiá a mimovládne organizácie. Ale my cítime, že ľudia sa boja – a nielen na Slovensku, boja sa v celej Európe. Netvárme sa, že nevidíme príčiny tohto javu a netvárme sa ani, že sme schopní tento problém vyriešiť tak, že všetkých prichýlime s otvorenou náručou. Bez ohľadu na to, či sú to ekonomickí špekulanti alebo ľudia, ktorí reálne potrebujú ochranu,“ uviedol Fico.

Na jeho adresu sa vzápätí strhla lavína kritiky od ochrancov ľudských práv ako aj občanov.  Sociálne siete zaplavili diskusie a príspevky, ktoré jeho slová ostro odsudzujú. „Sám veľký kritik je predovšetkým súčasťou problému, nie riešenia. Hanbím sa za tohto hejslovenského uja, ktorý si osobuje právo hovoriť aj za mňa. Za mňa teda nie, kámo,“ píše rozhorčene na svojom profile občianska aktivistka a publicistka Hana Fabry.

Premiéra sa ale začali zastávať jeho stranícki podriadení. Poslankyňa Renáta Zmajkovičová, ktorá sa neslávne preslávila kauzou piešťanského CT a absurdným zákonom o školských bufetoch, ktorý zmietli zo stola aj jej stranícky kolegovia, v rozhovore pre agentúru SITA povedala: „Provizórne a nelegálne osídľovanie nášho územia považujeme za neprípustné.“ „Nikto nemôže dlhodobo ohrozovať každodenný život detí a dospelých,“ vyhlásila na margo toho, že sa bojí o zdravie Slovákov, pretože utečenci utekajú do Európy bez lekárskych prehliadok.

Vláda gangstrov?

Tvrdých slov poslankyne sa zastal aj jej kolega Ľuboš Blaha, ktorý ju obhajuje tým, že „kolegyňa Zmajkovičová pravdepodobne, podobne ako premiér Fico, iba upozorňuje na potenciálne riziká, ktoré má každá nekontrolovaná migrácia“. Okrem zdravotného stavu utečencov je pre neho dôležitá aj bezpečnostná otázka.

„Z toho pramenia obavy Slovákov. Nejde o prejavy neúcty voči iným kultúram či náboženstvám, ide o úplne prirodzenú požiadavku štátu z hľadiska bezpečnosti,“ dodal. Premiér Fico, ako aj minister vnútra Robert Kaliňák pritom niekoľkokrát zdôraznili, že na Slovensko chcú prijať iba sýrskych kresťanov, za čo si vyslúžili ostrú kritiku nielen od domácich a medzinárodných organizácií, ktoré sa zaoberajú imigrantmi, ale aj od predstaviteľov Európskej únie.  

„Musíme dostať veci pod kontrolu, chrániť si hranice a rozhodovať o tom, čo sa deje na našom území, inak môžete rovno zrušiť štát a vyhlásiť tu akúsi hobbesovskú anarchiu a nech nám tu vládnu zločinecké skupiny, gangstri a pašeráci,“ dodal.

Skončíme v koncentrákoch

Vo vyjadrení pre ParlamentnéListy.sk Blaha ďalej uviedol, že je podľa neho pokrytecké venovať sa iba utečencom zo severnej Afriky a Blízkeho východu. Nemôžeme vraj „ignorovať nekonečné utrpenie ľudí v Kongu, lebo je to ďaleko, a zároveň s úsmevom akceptovať ilegálne prekračovanie hraníc, lebo Sýria je bližšie, a tak už sú zrazu kaviarne plné humanistov“. Zároveň vyzýva: „Tak teda pomôžme všetkým, ale naozaj pomôžme: zastavme obchod so zbraňami zo strany G8, zastavme západné nadnárodné koncerny, nech negniavia africké krajiny, zastavme západné veľmoci, nech nezvrhávajú režimy na Blízkom východe, zastavme neoliberálnu globalizáciu, ktorá rozvojový svet zotročuje.“

Vzniknuté problémy ale odmieta riešiť „tou najhlúpejšou cestou“, že dokorán otvoríme naše hranice, a domnieva sa, že „pomaly tu už niekto začne označovať za prejavy fašizmu aj hraničné kontroly, to už je fakt absurdné“. Tvrdí, že „proces migrácie predsa musí byť pod kontrolou štátu, inak vznikne chaos“.


 
Obáva sa, že medzi desiatkami tisíc migrantov sú aj ekonomickí špekulanti, ktorí sú v Európskej únii neoprávnene. „Skúste sa ako Slovák nelegálne dostať cez ktorékoľvek hranice na svete, tak vás chytia, zatvoria do väzenia a zahodia kľúč,“ uviedol s tým, že hranice nie sú korzo a štát musí mať pod kontrolou, kto sa mu pohybuje po území. „Úlohou štátu je v prvom rade chrániť svojich občanov, inak ich obavy zneužijú fašisti a nahádžu nás všetkých do koncentrákov. V tomto má premiér Fico úplnú pravdu,“ dodal na záver Blaha.

- Reklama -