Ste len klbko agresívnych zurvalcov, teraz vám ukážem, ako sa píše. Ficova vojna s novinármi sa opäť rozhorela, prečítajte si o tom viac

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)
    Fico na svojom blogu tvrdí, že za nárast útočnosti SME môže snaha denníka očistiť sa v očiach svojich čitateľov po tom, ako ho odkúpila finančná skupina Penta. „Denník SME má plné ústa demokracie, právneho štátu, dodržiavania zákonov, objektivity. Zásadne však odmieta rešpektovať Tlačový zákon, pri preukázateľných klamstvách neuverejňuje opravy, úplne otvorene nahrádza úlohu opozície a zaujatými a politicky orientovanými príspevkami bojuje proti vláde. Hlavný komentátor denníka SME sa bežne priznáva, že nenávidí mňa, vládu a SMER. Toto nemá nič spoločné s profesionálnou žurnalistikou,“ tvrdí premiér. 
     
    Za rozhodnutím premiéra opäť začať blogovať stojí kritický článok SME o zákone o pomoci chudobným okresom, podľa ktorého nielenže zákon chudobným regiónom nepomôže, ale dokonca ich poškodí. Článok považuje Fico za klamstvo, za ktoré môže „nenávisť, ignorancia elementárnych faktov a hlboká politická zaujatosť“.
     
    Posledné Ficovo vystúpenie proti SME je posledným z dlhého radu jeho konfliktov s novinármi. V minulosti sa okrem uvedeného denníka dostal do konfliktu aj s Pravdou, TA3, Novým Časom či s Denníkom N. Ich redaktorov označil za idiotov, klamárov a prostitútky. „Ste neuveriteľní diletanti, podvodníci a klamári. Takého rozsahu, aký som v živote nevidel,“ povedal na adresu SME pri príležitosti desaťročného výročia vzniku strany SMER. „Prosím denník SME, Pravda a TA3 nech prestanú pôsobiť ako prostitútky, ktoré sú schopné urobiť za peniaze reklamy od dôchodkových správcovských spoločností čokoľvek na svete,“ konštatoval už v roku 2008.
     

    Ficova chrbtica

    Už vtedy Fico odmietol odpovedať na otázky SME, čo zdôvodnil „silne zaujatým, až nenávistným tónom, cielenou selekciou, skresľovaním a zavádzajúcimi informáciami“. Najviac však Fica nahnevalo zverejnenie karikatúry Martina „Shootyho“ Šútovca z 9. júla 2009 v denníku SME, ktorá zobrazovala Fica sediaceho u lekára počas kontroly krčnej chrbtice. Lekár si na nej prezerá röntgenovú snímku, na ktorej je Fico vyobrazený akoby nemal krčnú chrbticu a hovorí: „Nemýlil som sa. Tá vaša bolesť krčnej chrbtice je čisto fantómová.” Denník publikoval karikatúru v čase, keď predseda vlády rušil svoj program pre akútne bolesti krčnej chrbtice. Robert Fico reagoval žalobou na vydavateľstvo Petit Press, vydávajúce denník SME, v rámci ktorej tvrdil, že mu karikatúra spôsobila „bolesť na duši“ a od vydavateľa žiadal 33-tisíc eur. 

    Opäť bojkot

    Neskôr Fico s denníkom SME opäť začal komunikovať, koncom roka 2013 však svoj bojkot obnovil a zahrnul doň aj Denník N, do ktorého väčšia časť redakcie SME odišla. Nepáčil sa mu vtedy článok SME o kaštieli v Rusovciach a interpretácia jeho vyjadrenia ohľadne Janukovičovej vlády na Ukrajine. Komunikovať s Denníkom N dokonca Fico zakázal všetkým ministerstvám. 
     
    „Denník SME je dnes len klbko agresívnych zurvalcov neštítiacich sa ničoho a plne zapadajúcich do obrazu opozičných strán. V duchu slovenského známeho – ak mi zdochla koza, nech vláde zdochne celé stádo,“ tvrdí vo svojom aktuálnom príspevku na blogu predseda vlády. Zaumienil si preto, že si raz za týždeň nájde 15 minút, aby napísal, s akou „politickou obludnosťou SME Penta opäť straší v slovenskom mediálnom priestore“.
     
    - Reklama -