Kauza Veľký Slavkov z čias prvej Ficovej vlády je konečne na konci. Mečiarov nominant si vypočuje rozsudok

    0
    Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Ján Slota po skončení rokavania koaličnej rady. Bratislava, 1. júl 2008 (Autor: SITA)

    Prokuratúra v marci 2012 podala na Brízu obžalobu, pripisuje mu prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V čase jeho poverenia na riadenie a zastupovanie Slovenského pozemkového fondu od 29. marca 2007 do 10. apríla 2007 nechal vypracovať a podpísal viaceré zmluvy s reštituentmi o bezodplatnom prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam v katastrálnom území Veľký Slavkov a iných lokalitách (Vígľaš, Podkonice, Baláže). Prokuratúra tvrdí, že pri týchto zmluvách nebol dodržaný úradný postup organizačných útvarov Slovenského pozemkového fondu pri uzatváraní zmlúv. Podľa riadneho postupu sa totiž reštituenti mali obrátiť so žiadosťou na regionálne úrady fondu. Branislav B. následne požiadal o vklad týchto zmlúv, pričom podľa prokuratúry pri ich vypracovaní uviedol nesprávny dátum ich vypracovania a podpisu tak, aby sa krylo s obdobím jeho poverenia na zastupovanie generálneho riaditeľa SPF.

    Okresný súd v júli 2012 konanie voči Brízovi zastavil, lebo podľa neho neboli naplnené zákonné znaky skutkovej podstaty prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Chýbala mu subjektívna stránka, teda Bríza podľa súdu nebol verejný činiteľ. Prokuratúra uspela so sťažnosťou proti tomuto verdiktu. Krajský súd v Bratislave zrušil 15. decembra 2012 rozhodnutie prvostupňového súdu. Dôvodom však bola skutočnosť, že nižší súd nerozhodoval na pojednávaní, ale od stola. Preto muselo byť vytýčené hlavné pojednávanie. V prípade uznania viny hrozí obžalovanému trest odňatia slobody od dvoch do piatich rokov

    Kauza Veľký Slavkov vyvolala vládnu krízu prvého Ficovho kabinetu, v ktorom boli so Smerom-SD aj SNS a ĽS-HZDS. Práve Mečiarova strana Brízu do fondu nominovala. O funkciu v čase kauzy prišiel minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Vláda odvolala správnu a dozornú radu Slovenského pozemkového fondu. Kabinet zmrazil akékoľvek nakladanie s pozemkami v správe SPF. Napokon sa menili aj pravidlá prevodov pozemkov v reštitučných prípadoch.

    - Reklama -