Rómovia sa spájajú. Vytvorili koalíciu

    0
    Okresný predseda Strany Rómskej únie Prešov Atila Géňa, predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko, podpredseda Strany Rómskej únie Alfonz Kaliáš, starosta obce Vrbnica Jaroslav Tokár počas protestného pochodu Rómov v centre Michaloviec (Autor: SITA)

    “Vedie nás k tomu poznanie, že za 25 rokov riešenia otázky rómskeho bytia, spolunažívania, sociálnych problémov či fungovania v iných oblastiach života spoločnosti životné podmienky Rómov neustále stagnujú, dokonca sa zhoršujú,” informuje Strana rómskej koalície.

    Strany tak dávajú priestor na kandidátke odborníkom, vzdelaným Rómom, mladým ľuďom, ženám a v podstate každému, kto prejaví záujem a dokáže byť prínosom nielen pre Rómov, ale pre celú spoločnosť. Tej totiž podľa Adama Gejzu záleží na tom, aby sa tzv. rómska otázka konečne otvorila v rovnocennej diskusii s občanmi.

    Ako predseda Strany rómskej koalície ďalej uviedol, malé úspechy či projekty nemenia životy a postavenie Rómov ako menšiny. Ide podľa neho len o komunitné úspechy, ktoré nemajú výrazný vplyv na vnímanie rómskej komunity ako rovnocenného občana spoločnosti, v ktorej prevládajú negatívne postoje, šíria sa xenofóbne vášne, predsudky, rasizmus a nenávisť. “Dnes je viac ako nutné hovoriť o tom nielen v majorite, ale najmä v komunite, aby práve tá dokázala pochopiť situáciu, načrtla víziu budúcnosti a nového myslenia a dala najavo, že je schopná spolunažívať v multikultúrnom občianskom priestore,” vysvetlil.

    Podľa predstaviteľov oboch strán nefunguje, keď schopní a vzdelaní Rómovia kandidujú za majoritné strany. “Odmietame sa trieštiť a zavádzať tak Rómov. Nedopustíme, aby sa pri každých voľbách zneužívala zlá sociálna situácia a nevedomosť Rómov. Nebudeme podporovať tých, ktorí roky svoj národ predávali iným pre svoj osobný prospech,” vyhlásil predseda Strany rómskej koalície s tým, že obe strany sú však otvorené spolupráci s ľuďmi, ktorí sú ochotní podporiť Rómov v ich snažení a dokážu aj sami prispieť k pozdvihnutiu ich života.

    - Reklama -