Metodické centrum čakajú po podvode systémové a personálne zmeny

    0
    Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

    Generálna riaditeľka Metodicko-pedagogického centra Danka Kapucianová má v súčasnosti ministrovu dôveru. Ako Draxler uviedol, na ministerstve vedeli, že centrum mimoriadne potrebuje výrazné manažérske zmeny a práve Kapucianová tam išla s úlohou vniesť do organizácie poriadok.

    Draxler zdôraznil, že potrebujú presne vedieť, čo sa stalo a až následne po výsledkoch vyšetrovania prijmú potrebné kroky. “Niektorí ľudia musia skončiť za mrežami. Keď sa príde na to, odkiaľ boli, budeme vedieť, či sa to týka aj tejto organizácie,” dodal. Minister zároveň potvrdil, že v Metodicko-pedagogickom centre už odvolali z pozície vedúceho ekonomického oddelenia, ktorý však stále ostáva jeho zamestnancom. Peniaze, ktoré centrum poslalo podvodníkovi, by nakoniec nemala organizácia stratiť, keďže sa ich podarilo banke zadržať.

    Metodicko-pedagogické centrum poslalo za faktúry na účet podvodníka 459 555 eur. Urobilo tak po tom, ako vedúci oddelenia ekonomickej správy MPC dostal 29. júna od dodávateľskej spoločnosti centra e-mail, podľa ktorého spoločnosť menila číslo bankového účtu. Vedúci zamestnanec rozposlal tento mail všetkým zamestnancom, aby zaevidovali zmenu účtu dodávateľskej spoločnosti. V pondelok 17. augusta vyplatili faktúry, zistili však, že mail bol podvodný a dodávateľ účet nemenil a ani tento e-mail neprišiel od neho. Peniaze teda nevyplatili dodávateľskej spoločnosti, ale na účet z podvodného mailu. Riaditeľka Metodicko-pedagogického centra už podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z podvodu.

    - Reklama -