Neďaleko slovenských hraníc vyrastajú ubytovne pre utečencov

    0
    Ilustračné foto: migranti (Autor: SITA)

    Čo by kameňom dohodil od slovenských hraníc vyrastá na vybetónovanom priestore mestečko pre utečencov, ktoré tvoria kontajnerové domy. Portálu Aktuality.sk potvrdili túto informáciu nielen robotníci, ktorí na stavbe pracujú, ale aj starosta neďalekej obce Wolfsthal, v ktorej býva početná komunita Slovákov. Údajne ide len o výstavbu krátkodobých ubytovacích kapacít pre približne 40 až 60 ľudí.

    Tretina ubytovaných budú rodiny s deťmi

    Podľa informácií, ktoré poskytlo vedenie obce Berg, budú neďaleko slovenskej hranice ubytovaní len utečenci zo Sýrie, aby nevznikali konflikty s ľuďmi z iných krajín. Väčšina ubytovaných budú utečenci, ktorí migrujú osamote, ale tretinu obyvateľov tábora budú tvoriť rodiny s deťmi staršími ako 10 rokov. Rakúsko totiž nemá dostatok kapacít v škôlke a základnej škole. Niekoľko desiatok žiadateľov o azyl bude mať v Rakúsku 24-hodinovú starostlivosť. Ubytovanie neďaleko slovenskej hranice však má byť len dočasné a trvať by nemalo dlhšie než tri roky.

    Ubytovacie kapacity pre takmer 60 utečencov zo Sýrie mali Rakúšania spočiatku v pláne postaviť neďaleko Marcheggu, ale obyvatelia tohoto rakúskeho mesta sa proti plánom vlády postavili na odpor. „Ak by sa táto vec s utečeneckým táborom potvrdila, treba z našej strany rátať s najväčším odporom,“ citoval portál Noen.at slová starostu Marcheggu Gernota Haupta.

    Dočasné ubytovanie pre utečencov zo Sýrie stavia v Rakúsku maďarská firma TranzOrg, ktorá pre portál Aktuality.sk uviedla, že nemá informácie o tom, čo neďaleko slovenských hraníc vlastne stavia. Prvé stavebné úpravy sa pri Bergu začali v pondelok 24. augusta a už na druhý deň pribúdali prvé kontajnerové domy. Rakúska vláda ich pre utečencov údajne objednala až 700 a zaplatila za ne 12 miliónov eur. Práve táto cena vzbudila v susednom Rakúsku vlnu kritiky. Konkurenčný dodávateľ totiž tvrdí, že 17-tisíc eur za jeden obytný kontajner je suma, ktorá takmer dvojnásobne prevyšuje normálnu cenu takýchto ubytovacích zariadení.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -