Nitrianskemu primátorovi Dvončovii zatúžil osobne gratulovať aj eurokomisár, no nešlo o narodeniny. Poznáme dôvod

    0
    Zľava: Jozef Dvonč, primátor Nitry a Maroš Šefčovič, eurokomisár (Autor: Facebook)

    Nová automobilka rozšíri už existujúci priemyselný park Nitra-Sever v priebehu budúceho roka. Jaguar Land Rover sa tam chystá preinvestovať až 1,5 miliardy eur. Prácu by tu mohlo nájsť podľa doterajších odhadov približne šesťtisíc ľudí. Britská automobilka plánuje začať vyrábať prvé automobily o dva a pol roka. Čo bude táto investícia znamenať pre miestnych? No, v prvom rade sa sa v regióne zvýši zamestnanosť, zlepší sa aj cestná infraštruktúra a v neposlednom rade sa zvýšia aj príjmy z daní z nehnuteľností, rovnako ako aj z podielových daní.

    „Medzizastávka“ v Nitre

    Pred svojím odchodom do Bruselu sa eurokomisár Šefčovič zastavil v Nitre. Stretol sa tam s primátorom Dvončom, ktorému zagratuloval k novej investícii. „Pán primátor mi predstavil jeho plány v oblasti ekologického rozvoja mestskej hromadnej dopravy, energetiky a udržateľnej modernizácie mesta. Podobne postupuje vyše 6 000 miest pôsobiacich v európskom Združení primátorov a starostov (Covenant of Mayors). Tento nový prístup podporuje aj Európska komisia, ktorá pracuje na koncepcii Inteligentných miest (Smart cities),“ napísal na Facebooku podpredseda Európskej komisie pre energetiku Maroš Šefčovič.

    Šefčovič pochválil Dvonča

    Eurokomisár sa tiež vyjadril, že v rámci rozvoja koncepcie Inteligentných miest sa využijú „nové prístupy technológií a poznatkov v oblasti rozvoja miest, ich dopravnej, energetickej a digitálnej infraštruktúry ako aj v transformácií školstva a tvorby pracovných miest v nových perspektívnych oblastiach“. Pokračuje, že podľa neho je veľmi pozitívne, že Nitra aktívne pôsobí ako v Dohovore primátorov a starostov, tak aj v asociácií Inteligentných miest.

    Dvonč predstavil svoje ďalšie plány

    Primátor Nitry Dvonč sa zase na margo stretnutia so Šefčovičom vyjadril na Facebooku takto: „Podpredsedovi Európskej komisie pre energetickú úniu som na neoficiálnom stretnutí predstavil zrealizované aktivity mesta za uplynulé obdobie a naznačil možnosti rozvoja Nitry do ďalších rokov aj s možnosťou využitia európskych fondov v programovacom období 2014-2020.“


     

    - Reklama -