Saudská Arábia financuje šírenie radikálneho islamu do chudobných moslimských krajín, píše o tom muž z americko-britskej neziskovej organizácie

    0

    Podľa Butta sa k útoku na sataricý týždenník Charlie Hebdo síce priznala jemenská odnož al-Káidy, ale nie je jasné, do akej miery členovia tejto teroristickej organizácie skutočne riadili operáciu. V článku na portáli Huffingtonpost.com Butt píše o tom, že podľa neho je kolískou islamského extrémizmu Saudská Arábia, kde sa sústreďuje fanatická wahábistická odnož islamu, ktorá legitimizuje takéto násilie.

    Kým sa saudskoarabský veľvyslanec v Paríži zúčastnil na pochode solidarity pod heslom „Je suis Charlie“, tak v jeho domovine bičovali blogera, ktorý si dovolil spustiť liberálnu webovú stránku na podporu slobody prejavu. „Bolo by to síce problematické, ale možno aj prijateľné, keby Saudovia podporovali netolerantný a extrémistický wahábizmus len u seba doma,“ píše v článku pre Huffingtonpost.com Yousaf Butt z americko-britského think tanku British American Security Information Council (BASIC).

    100 miliárd na propagáciu extrémnej odnože islamu

    Butt vo svojom článku uvádza, že Suadi už desaťročia financujú propagáciu radikálneho islamu v zahraničí. Podľa neho vynaložila Saudská Arábia za ten čas na propagáciu wahábizmu viac ako 100 miliárd dolárov. Uplynulých 30 rokov bolo jediným cieľom týchto obrovských investícií vyviezť túto radikálnu odnož islamu do chudobných moslimských krajín po celom svete. Butt pripúšťa, že suma vynaložená na tento účel môže byť až dvojnásobná. Len pre porovnanie, Sovietsky zväz vynaložil od roku 1921 do roku 1991 približne 7 miliárd dolárov na propagáciu a šírenie komunizmu v zahraničí.

    Tomu, že Saudská Arábia financuje islamských extrémistov sa venuje aj viacero diplomatických spisov, z ktorých portál Wikileaks.org cituje napríklad americkú exministerku zahraničných vecí Hillary Clintonovú. „Darcovia zo Saudskej Arábie predstavujú najvýznamnejší zdroj prostriedkov pre sunitské teroristické skupiny na celom svete,“ uvádza bývalá šéfka diplomacie USA. „Je potrebné vykonať viac, pretože Saudská Arábia je stále kritickou finančnou podporou pre al-Káidu, Taliban, LeT a iné teroristické skupiny,“ pokračuje Clintonová. Podľa článku Yousafa Butta však pri financovaní teroristov na celom svete nejde len o Saudskú Arábiu. Na zozname podporovateľov islamského extrémizmu sú aj ďalšie štáty, ako napríklad Katar, Kuvajt, či Spojené arabské emiráty.

    Ako Saudská Arábia pomáha šíriť extrémizmus

    Podľa článku z Huffingtonpost.com nie je extrémistická agenda vždy priamo schválená vládou, ale v islamských monarchiách, kde štátne peniaze kolujú medzi viacerými mocnými, existuje len minimálny prehľad o tom, čo kráľovská rodina robí so svojím majetkom. Značná časť prostriedkov, ktorými Saudská monarchia disponuje, ide na účty charitatívnych organizácií, ktoré potom nepriamo podporujú teroristov v zahraničí. Peniaze však oficiálne nikdy nie sú priamo určené na financovanie islamských extrémistov. Finančné prostriedky putujú najmä na výstavbu mešít a madrás (náboženských škôl vyššieho typu založených pri mešitách), ktoré kážu radikálny wahábizmus. Peniaze sa v zahraničí používajú aj na školenia imámov, vydávanie náboženských textov, distribúciu učebníc, či dotácie pre vybrané vysoké školy a moslimské kultúrne centrá.

    Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU

    - Reklama -