Procházkova Sieť už má vyše 40-tisíc podpisov od ľudí, ktorí podporujú zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov

    0
    Predseda strany Sieť Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    „Stará politika tieto naše návrhy už niekoľkokrát odmietla, ale som presvedčený, že ak ich do parlamentu prinesieme so širokou podporou verejnosti, parlament ich bude musieť pod tlakom schváliť podobne, ako to bolo pri zrušení poslaneckej imunity,“ uviedol líder Siete. Procházka predpokladá, že hmotná zodpovednosť politikov a vylúčenie schránkových firiem by mohlo byť realitou po blížiacich sa parlamentných voľbách.

    „My totiž budeme sedieť iba za takým stolom, kde bude na tomto zhoda. Ak pre hmotnú zodpovednosť politikov a pre náš plán pre regióny a pracujúcich rodičov dostaneme od občanov Slovenska dostatočne silnú podporu, už na budúci rok sa začne úplne nová etapa vo vzťahu medzi štátom a ľuďmi, ktorým má slúžiť,“ uzavrel Procházka. Procházka predpokladá, že potrebných 100-tisíc podpisov sa podarí vyzbierať ešte do konca roka.

    Hmotná zodpovednosť politikov v praxi

    Na chyby a nevhodné rozhodnutia politikov sa na Slovensku vždy skladali všetci daňoví poplatníci. Hmotná zodpovednosť politikov by túto skutočnosť mala zmeniť. O hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov hovoril Procházka ešte pred štyrmi rokmi v návrhu zákona, ktorého podstata sa dodnes nezmenila. Procházkovi ide o to, aby politici ručili za svoje rozhodnutia vlastným majetkom. Ak potom vedomým konaním či nedbanlivosťou spôsobia škodu, ktorú skonštatuje niektorý kontrolný orgán alebo súd, budú čeliť občianskoprávnemu konaniu na podnet generálnej prokuratúry.

    - Reklama -