Chaos v Macedónsku. Utečenci mali predošlé dni problém dostať sa cez grécko-macedónske hranice. Strážili tam ťažkoodenci, ktorí včera bez vysvetlenia odišli

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Macedónska vláda do pohraničných oblastí nasadila vojakov, aby tak zastavila obrovský prílev migrantov. Tisícky utečencov teraz uviazli v „krajine nikoho“ – na území medzi Macedónskom a Gréckom neďaleko macedónskeho mesta Gevgelija, odkiaľ sa plánovali dostať vlakmi k srbskej hranici a následne do Maďarska, členskej krajiny Európskej únie.

    Ľudskoprávne organizácie varujú, že desaťtisícky migrantov môžu uviaznuť v Srbsku a Macedónsku v prekérnych podmienkach vzhľadom na utečeneckú politiku Maďarska, ktoré v súčasnosti buduje 175 kilometrov dlhý plot na srbskej hranici. Informuje denník Pravda.

    Ťažkoodenci z hraníc zo dňa na deň zmizli

    Migranti sa v týchto dňoch sústreďujú v dedine Tabanovce na severe krajiny, odkiaľ chcú prekročiť hranicu smerom do Srbska. Kým mali utečenci posledné dni problém dostať sa cez grécko-macedónske hranice, teraz im v prechode už nikto a nič nebráni. Vojaci, ktorí hranice strážili, totiž bez akéhokoľvek vysvetlenia odišli. Informovala o tom televízia TA3.

    Utečencov nezastavili ani prekážky

    Utečenci predtým na celé dni uviazli na grécko-macedónskej hranici. Situácia sa tam vyostrila, keď macedónska polícia použila omračujúce granáty, aby zabránila migrantom a utečencom dostať sa z Grécka do Macedónska a odtiaľ ďalej na sever smerom k Európskej únii. Tisícky migrantov napriek tomu prerazili policajné zátarasy alebo prebehli na druhú stranu hranice cez neďaleké polia.

    Viac informácií získate TU

    - Reklama -