Dotácie ministerstva zahraničných vecí na boj proti násiliu na ženách nepokryjú náklady ani na jeden projekt

    0
    Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Cieľom projektu je posilniť dodržiavanie ľudských práv žien na Slovensku, zlepšiť podmienky prístupu žien zažívajúcich násilie na ochranu, podporu a pomoc prostredníctvom zvýšenia aktívneho prístupu štátnych a verejných inštitúcií, oceniť príklady dobrej praxe v oblasti prevencie a eliminácie násilia páchaného na ženách, ako aj zvýšiť informovanosť a angažovanosť verejnosti v boji proti tomuto násiliu. Cieľovými skupinami projektu sú odborná a široká verejnosť. Odkaz kampane Konajme je odkazom pre cieľové skupiny, že spoločnou angažovanosťou môžeme riešiť tento závažný spoločenský problém. Cieľové skupiny budú mať možnosť priamo sa zapojiť do aktivít kampane.

    Násilie na ženách je podľa Fenestry závažným spoločenským problémom ako aj porušovaním ľudských práv žien. Ženy, ktoré zažívajú násilie, narážajú pri riešení tohto problému na množstvo prekážok, ktoré spôsobuje nedostatočné scitlivovanie spoločnosti v prípade tejto problematiky, ako aj stále vysoká tolerancia násilia u nás. „Mnoho žien sa stretáva s nepochopením v rodine, komunite a v inštitúciách, kde hľadajú pomoc. Mnoho z nich nemá na Slovensku prístup k ochrane a špecializovanej pomoci,“ píše sa v prílohe k zmluve.

    Pätina opýtaných žien na Slovensku nenašla ochranu pred ďalším násilím

    Výsledky celoeurópskeho reprezentatívneho výskumu o násilí páchanom na ženách, ktorý v roku 2013 spravila Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA), okrem iného ukazujú, že ženy, ktoré zažili násilie zo strany partnera či manžela, potrebujú rôznorodú pomoc a podporu. Výskum tiež ukázal, že 27 percent slovenských respondentiek uviedlo, že sa pri riešení situácie násilia nemali s kým o svojej situácii porozprávať a nedostalo sa im morálnej podpory, 21 percentám opýtaných sa nedostalo ochrany pred ďalším násilím.

    Pre ženy, ktoré zažívajú násilie v intímnych vzťahoch, je dôležité, aby nachádzali podporu a pomoc jednak vo svojom blízkom okolí a komunite, ale aj to, aby intervencie štátnych a verejných inštitúcií zodpovedných za ochranu, podporu a pomoc boli rýchle, účinné, odborné a koordinované. “Je dôležité, aby sme budovali spoločnosť, ktorá nebude tolerovať násilie páchané na ženách, poskytne ženám náležitú ochranu a podporu a bude vyvodzovať dôsledky voči páchateľom násilia,” uvádza prijímateľ dotácie.

    V uplynulých ročníkoch kampane “16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách” sa ukázalo, že napriek tomu, že stále viac ľudí násilie na ženách odmieta, odborníci ako aj verejnosť stále nemajú dostatok faktických a relevantných informácií o tejto problematike. Fenestra preto aj naďalej považuje za potrebné zvyšovať informovanosť cieľových skupín projektu o násilí páchanom na ženách, jeho príčinách a dôsledkoch, ako aj ich angažovanosť v tom, aby konali proti násiliu.

    - Reklama -