Islamský štát sa vie nanešťastie o svoje územie postarať, myslí si špeciálny vyslanec OSN pre Irak Ján Kubiš

    0
    Špeciálny predstaviteľ OSN pre Irak Ján Kubiš na bezpečnostnej konferencii Globsec 2015 (Autor: SITA)

    „Islamský štát (ISIL) ukázal základné schopnosti postarať sa o územie a obyvateľov, ktorých má pod kontrolou,“ vyhlásil v rozhovore pre denník Pravda bývalý slovenský minister zahraničných vecí a špeciálny vyslanec OSN pre Irak Ján Kubiš, ktrorý v obdobnej funkcii  pôsobil aj v Afganistane. „Zatiaľ nevidím žiadny dôvod na to, aby sme mohli povedať, že sa ISIL zrúti pod ťarchou toho, že nezvládne manažovať oblasti, v ktorých dominuje,“ tvrdí v rozhovore, ktorý vznikol na konferencii Globsec v Bratislave.

    Ďalej sa zamýšľa aj nad tým, prečo do ISIL prichádza toľko bojovníkov aj zo Západu. „Sú tu ľudia, ktorým sa páči, čo chce Islamský štát zriadiť. Imponuje im to. Pridávajú sa k ISIL a sú ochotní zabudnúť, že sú ľudia. Takáto fascinácia Islamským štátom je skôr pre psychológov,“ vyjadril sa na ich adresu.

    Jednoduché riešenia situácie ale nie su. Podľa Kubišovích slov čaká OSN ešte nemalé úsilie. „Je potrebné zaviesť oveľa prísnejší režim. Aj čo sa týka toho, že k ISIL stále prúdia tisíce bojovníkov zo zahraničia. Musíme oveľa prísnejšie postihovať tých, ktorí sa na tom podieľajú ako sprostredkovatelia. Či sú to jednotlivci, spoločnosti, alebo aj štáty, ktoré im to umožňujú. Výrazne v tom zaostávame,“ dodal.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.
     

    - Reklama -