Zahraničné médiá sa obuli do Slovenska. Daily Telegraph aj Washington Post kritizujú, že sme ochotní prijať len málo migrantov

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)

    Zahraničné denníky sa pozastavujú najmä nad tým, že slovenská vláda si pri prijímaní už tak minimálneho počtu utečencov určuje podmienky založené na náboženskej príslušnosti. Nad plánmi kabinetu Roberta Fica vyjadrila nespokojnosť už aj Európska komisia. Uprednostňovať sýrskych kresťanov pri poskytovaní azylu a pomoci však nie ilegálne pretože práve kresťania v Sýrii čelia perzekúciám.

    Ubytovať pár stoviek nepomôže

    Počet migrantov, ktorí prekročili vonkašie hranice Európskej únie je za júl trojnásobný v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Podľa agentúry Frontex prišlo v júly 2015 do krajín európskej dvadsaťosmičky 107 500 ľudí. Je to prvýkrát od začiatku meraní v roku 2008, keď počet utečencov prichádzajúcich do únie za jediný mesiac prekročil hranicu 100 000.

    Nemecko začína mať problémy

    Odmietavý postoj k utečencom najnovšie spôsobilo vyhlásenie starostu nemeckého mesta Tübingen Borisa Palmera zo Strany zelených, ktorý v rozhovore pre Die Welt uviedol, že mesto má problém nájsť ubytovanie pre utečencov. „Policajný zákon hovorí jasne. Ak vznikne hrozba rozšírenia bezdomovectva v meste, voľné domy môžu byť zhabané pre účely ubytovania,“ dodáva starosta Tübingenu. Práve Nemecko prijalo spomedzi krajín Európskej únie najviac migrantov. Nemecké úrady očakávajú, že tento rok sa počet žiadostí o azyl vyšplhá najmenej na 650 000.

    Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU

    - Reklama -