Druhá strana nejakú provokáciu zle vyhodnotí a skončíme v jadrovej vojne. A zomrieme všetci, varuje poslanec Blaha

    0
    Presun amerického vojenského konvoja cez Českú republiku (Autor: ReproFoto: youtube)

    Proti príchodu obrnených transportérov Stryker, ktoré patria do výzbroje armády USA, sa už od leta na sociálnej sieti Facebook organizujú skupiny odporcov. Aktivisti sa vyhrážajú blokádou konvoja, ktorý má prejsť cez Slovensko do Maďarska a nepáči sa im samozrejme ani účasť amerických jednotiek na spoločnom cvičení, ktoré bude nielen v hlavných vojenských výcvikových strediskách Lesť, Kamenica nad Cirochou a Turecký vrch, ale po celom území Slovenska.

    Blaha varuje pred globálnou vojnou

    Práve príchod zahraničných, konkrétne amerických vojakov a ich obrnených transportérov na Slovensko spôsobuje odmietavé nálady u časti obyvateľstva. Viacerí občianski aktivisti upozorňujú na to, že je to zbytočná provokácia Ruska. K tejto strane sa pridáva aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha. „Tieto veci robí NATO aj v pobaltských krajinách. Ja sa však bojím, že raz preletí iskra, druhá strana nejakú provokáciu zle vyhodnotí a skončíme v jadrovej a globálnej vojne. A zomrieme všetci,“ uvádza Blaha v rozhovore pre Aktuality.sk.

    Podľa Jaroslava Naďa, ktorý v minulosti pracoval aj ako šéf sekcie obrany stálej delegácie SR pri NATO, sa však Blaha mýli. Vojenské cvičenia obranného charakteru sa podľa neho robia preto, aby sa vycvičilo vojsko a nie preto, aby sa niekomu dával signál. Naď uznáva, že Rusko určite sleduje a vyhodnocuje aktivity NATO. „Ale tým lepšie, nech vidia, že Aliancia cvičí,“ myslí si analytik. Upozorňuje tiež, že je to práve Rusko, ktoré v blízkosti svojich hraníc uskutočňuje omnoho väčšie cvičenia.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -