Medzinárodné vojenské cvičenie Slovenský štít ochromí dopravu

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Zúčastnia sa na ňom vojaci Slovenska, Maďarska, Poľska, Česka, USA a ako pozorovatelia napríklad vojaci z Nemecka či Turecka. Priamo vLešti bude cvičiť približne 1 700 vojakov, celkovo sa cvičenia v rámci Slovenska zúčastní do 4 000 osôb a okolo 600 kusov techniky. “ Pôjde o doteraz najkomplexnejšie cvičenie v histórii Slovenska, „uviedol náčelník generálneho štábu Milan Maxim. Hlavným zámerom je precvičiť Ozbrojené sily SR na vzniknuté vojenské ohrozenie s podporou členských krajín NATO.

    Na cvičenie bude nevyhnutné dopraviť aj potrebnú techniku a tá sa bude prepravovať aj po cestách. S presunom techniky na cvičenie sa počíta v termíne od 10. do 20. septembra. Rovnako po skončení cvičenia bude potrebný jej odsun. Vojaci veria, že v spolupráci s políciou sa im podarí zabezpečiť plynulý prechod techniky. Súčasťou cvičenia sa stal aj prechod amerických vojakov s technikou na cvičenie do Maďarska, slovenskí vojaci vravia, že si precvičia ako hostiteľská krajina podporu partnerskej krajine Aliancie. Presun amerického konvoja je 1/8 aktivít v rámci Slovak Shield 2015.

    Cvičenie vojaci naplánovali na konci minulého roka. Je rozdelené do viacerých etáp. Septembrové cvičenie bude jeho vyvrcholením.

    - Reklama -