Zahraniční študenti nesmú byť znevýhodňovaní, zaplatia to slovenskí vysokoškoláci

    0
    Vysokoškolské internáty v bratislavskej Mlynskej Doline (Autor: SITA)

    Vedenie Univerzity Komenského v Bratislave pristúpilo k plateniu záloh z jednoduchého dôvodu. Nechcelo diskriminovať študentov zo zahraničia, ktorí stoeurový depozit už platia. To však len preto, že univerzita mala údajne zlé skúsenosti so zahraničnými študentmi, ktorí ničili zariadenie izieb a po ich odchode z republiky bolo obtiažne vymáhať od nich peniaze za zničený majetok na internátoch.

    Za to, že si vedenie univerzity nevedelo poradiť s neprispôsobivými vysokoškolákmi z cudziny, teraz budú platiť aj Slováci. Platba kaucie za internátnu izbu bude po novom povinná pre všetkých. Vysoká škola totiž nechce podľa Denníka N znevýhodňovať zahraničných študentov. Preto zaviedla zálohovú platbu, z ktorej si vezme peniaze v prípade, ak študent počas pobytu poškodí zariadenie internátu. Slováci budú mať predsa len jednu výhodu. Budú môcť zaplatiť 100 eurovú kauciu na dve splátky, ale aj to len v prípade, že zostanú na internáte bývať celých 10 mesiacov, teda jeden akademický rok.

    Pre niektorých študentov je 100 euro navyše za ubytovanie príliš veľká suma. Mesačný poplatok v internátoch Ľ. Štúra v bratislavskej Mlynskej Doline, ktoré patria Univerzite Komenského, sa pohybuje od 47 eur za izbu v pôvodnom stave až po 113 eur za izbu, ktorá prešla rekonštrukciou. K tejto cene sa od septembra pridá ešte sto eurový poplatok za kauciu. Napriek tomu, že chcelo vedenie UK zrovnoprávniť zahraničných a domácich študentov, nepodarilo sa. Vysokoškoláci z cudziny budú musieť platiť ešte o 60 eur viac ako Slováci, ktorí budú mať záujem bývať na bratislavských internátoch Univerzity Komenského. Študenti zo zahraničia tak zaplatia kauciu vo výške 160 eur.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -