Migrantom bude hroziť za ilegálny vstup do Maďarska väzenie. Situácia na hraniciach so Srbskom začína byť neúnosná, nezabral ani plot

    0
    V popredí: János Lázár, maďarský minister riadiaci úrad vlády (Autor: Kancelária maďarského ministra/Károly ÁRVAI)

    Kabinetu Viktora Orbána už pomaly dochádza trpezlivosť. Maďarská vláda priznala, že zábrany na srbských hraniciach proti migrantom sú neúčinné, preto teraz nasadzuje do akcie jednotky policajtov. Za stavanie plota na hranici so Srbskom zožalo Maďarsko zo strany EÚ značnú mieru kritiky. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vtedy do Bruselu jasne odkázal, že “tlak pisťahovalcov najviac ťaží spomedzi krajín EÚ práve Maďarsko”. Zdá sa, že ani toľko kritizovaná zábrana na maďarsko-srbských hraniciach húfy ilegálnych migrantov valiacich sa do Európy vôbec nevystrašila. Naopak. Na území Maďarska sú ich desaťtisíce.

    Migranti prichádzajú s čoraz dôraznejšími požiadavkami

    Maďarský minister riadiaci úrad vlády János Lázár oznámil, že predseda vlády Orbán nariadil ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby prevelil niekoľko tisíc príslušníkov polície k južným hraniciam. Tieto jednotky budú chrániť maďarsko-srbské hranice pred migrantmi a ich úlohou bude zasahovať „proti čoraz agresívnejším cudzincom, ktorí prichádzajú s čoraz dôraznejšími požiadavkami“.  Za nelegálne prekročenie hranice plánujú zaviesť trest odňatia slobody na tri až štyri roky.Lázár tiež uviedol, že mimoriadna schôdza parlamentu by mala byť zvolaná čo najskôr, t.j. do konca augusta.

    Chcú odstrašiť aj obchodníkov s ľuďmi

    Lázár zopakoval, že hraničný plot je je konštruovaný ako dočasné riešenie „ochrany krajiny“ s cieľom obmedziť bezprecedentnú vlnu nelegálnych migrantov, ktorí mieria do Maďarska. Minister tiež informoval, že prvá časť hraničného plota bude dokončená do 31. augusta a výstavba druhého bezpečnostného plota je už v „plnom prúde“. Minister ďalej informoval, že obchodníci s ľuďmi si musia uvedomiť, že za svoje činy budú musieť niesť aj zodpovednosť. „Obchodníkov s ľuďmi je potrebné upozorniť na skutočnosť, že za nelegálne prekročenie našej hranice im hrozia nielen fyzické, ale aj personálne a právne prekážky,“ uviedol.

    Prepis tlačovej besedy Jánosa Lázára si v angličtine môžete prečítať TU

     

    - Reklama -