Český prezident Zeman pre PL.sk: Fica si veľmi vážim. Migračná kríza môže predstavovať rozvrátenie európskych hodnôt

0
Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hans Štembera)

Ste historicky prvou hlavou Českej republiky, ktorú si občania zvolili priamou voľbou. To vám dáva vysokú mieru legitimity. Ste známy svojou, ako to povedať, svojráznosťou, čo je mnohým ľuďom sympatické, na druhej strane vám to však vaši kritici s obľubou vyčítajú. Je podľa vás pre výkon prezidentskej funkcie dôležitejšia určitá dávka diplomacie alebo úprimnosti?

Pokiaľ diplomacia znamená, že nezdieľate všetky informácie, tak je to diplomacia. Ale pokiaľ diplomacia znamená, že klamete, potom dávam pred takou diplomaciou prednosť úprimnosti.

Rok 2015 sa už pomaly chýli ku koncu. Aké udalosti, ktoré sa počas neho udiali na medzinárodnom poli, považujete za zásadné a čo sa pod ich vplyvom zmení?

Za absolútne zásadnú považujem migračnú krízu, ktorá môže predstavovať rozvrátenie európskych hodnôt v prípade, ak bude v zosilnenej miere pokračovať aj naďalej.

K problematike migračnej vlny ste sa vyjadrili, že vzhľadom na nezlučiteľnosť moslimskej a európskej kultúry by bolo obrovskou chybou, keby islamskí imigranti prišli do Českej republiky. Hovorili ste o organizovanej invázii, ktorá môže byť pokusom o ovládnutie Európy. Vaše výroky smerom k utečencom a imigrantom si pred časom všimol aj vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn, ktorý vyjadril znepokojenie nad vašimi vyjadreniami a  označil ich za „xenofóbne a islamofóbne“. Nemyslíte si, že ste na adresu moslimských utečencov zvolili tvrdú rétoriku?

Vždy volím tvrdú rétoriku, lebo je zrozumiteľná.

Ako by ste zhodnotili efektivitu boja Západu a Ruska proti Islamskému štátu?

Myslím si, že Rusko sa svojou angažovanosťou v Sýrii postavilo na stranu pešmergov, teda kurdských milícií, lebo to sú jediné dve sily, ktoré skutočne efektívne bojujú proti Islamskému štátu.

Turecku sa podarilo s Bruselom vyjednať zjednodušenie vydávania víz pre tureckých občanov, finančnú pomoc ako aj obnovenie a dokonca urýchlenie pozastavených rokovaní o vstupe krajiny do EÚ. Ankara na oplátku pomôže Európe zastaviť prílev utečencov a imigrantov smerujúcich na starý kontinent. Považujete to za výhodný biznis?

Rozhodne nie, lebo utečencov nie je možné dlhodobo zastaviť, pokiaľ si sami prajú prísť do Európy a sústrediť sa predovšetkým v Nemecku, kde by poberali štedré sociálne dávky. Jediným spôsobom, ako to dosiahnuť, by bolo zakázať utečencom cestovanie a to si, myslím, nie je realizovateľné.

Slovenská politika

Utečenecká kríza dnes otriasa Európou viac ako kedykoľvek predtým. Česi, rovnako tak aj Slováci, majú z utečencov a imigrantov strach. Vaše vyjadrenia k tejto problematike korešpondujú s verejnou mienkou Čechov, slovenský prezident Andrej Kiska sa však voči názoru Slovákov stavia do opozície. Čo si o tom myslíte?

Každý politik má právo vyjadriť svoj názor bez ohľadu na to, či tento názor korešponduje s verejnou mienkou, pokiaľ je presvedčený o jeho správnosti a má argumenty pre tento názor.

Slovenský premiér Robert Fico je medzi Slovákmi už dlhodobo najobľúbenejším politikom. Jeho strana Smer je v prieskumoch preferencií politických strán jasným a neohrozeným favoritom. Aj napriek tomu, že počas jeho vlády na verejnosť prenikli rôzne kauzy, medzi najznámejšie patril Váhostav, popularitou predsedu vlády to ani trošku neotriaslo. Čím si to vysvetľujete?

Ja si Roberta Fica veľmi vážim. Vyjadril som túto úctu i udelením najvyššieho českého vyznamenania. Každý politik je občas médiami napádaný za, či už skutočné, alebo vymyslené kauzy.

Na Slovensku máme vládu jednej strany. Pravdou je, že stranu Smer Roberta Fica si zvolili v demokratických voľbách ľudia. Predsa len, je to podľa vás zdravý jav? Netrpí tým jeden z hlavných princípov demokratického zriadenia štátu, a síce, pluralita názorov?

Pluralite názorov nikto nebráni a opozícia má sväté právo kritizovať vládu, ale tiež predkladať vlastné pozitívne alternatívy. Keby ste vládu jednej strany považovali a priori za negatívnu, tak si uvedomte, že v Spojených štátoch, kde sú len dve relevantné politické strany, vždy vládne len jedna z nich.

Vy ste ľavicový politik, podobne ako Robert Fico. Sociálno-demokratická vláda na Slovensku prijala počas aktuálneho volebného obdobia niekoľko opatrení v rámci sociálnej politiky štátu. Medzi najznámejšie patria sociálne balíčky či vlaky zadarmo pre vybrané skupiny ľudí. V čase, keď sa Európa zmieta v kríze, to mnohí ekonómovia považujú za nesprávne rozhodnutie. Čo si o tom myslíte vy? Keby ste mali tú možnosť, zaviedli by ste trebárs vlaky zadarmo?

Myslím si, že je to okrajové opatrenie, že základom celospoločenskej solidarity má byť rovnomerný rast životnej úrovne všetkých skupín obyvateľov, predovšetkým v podmienkach ekonomického rastu, a nie narastajúca majetková a príjmová polarizácia.  

Česká politika

Česká republika je členskou krajinou Európskej únie. Európski lídri sa po udalostiach, ktoré vyústili do anexie Krymu, rozhodli uvaliť na Rusko sankcie. Vy tento krok opätovne kritizujete. Čo by ste odkázali vašim kritikom, ktorí poukazujú na to, že váš zrak upierate na východ, namiesto toho, aby ste sa snažili udržať tak krehkú, jednotnú líniu EÚ?

Európska únia má rôzne názory na efektivitu sankcií voči Ruskej federácii a ja sa môžem odvolať na vyjadrenia mnohých politikov vrátane Roberta Fica, ktorí význam týchto sankcií spochybňujú. Ale tým, ktorí tvrdia, že sankcie zrazili Rusko ekonomicky na kolená, by som rád odkázal, že pokiaľ niečo skutočne výrazne poškodzuje ruskú ekonomiku, tak to nie sú sankcie, ale prepad cien ropy zhruba o päťdesiat percent, čo sa už na ekonomike akejkoľvek krajiny, ktorá dominantne exportuje ropu, musí prejaviť. Nezáleží, či sú to arabské krajiny, alebo Ruská federácia.   

Váš predchodca Václav Klaus sa tesne pred odchodom z funkcie neslávne preslávil udelením, minimálne kontroverzných, amnestií. Vy ste toto jeho rozhodnutie už v minulosti niekoľkokrát odsúdili. Predsa len, nemáte s odstupom času pre tento počin Klausa aspoň štipku pochopenia?

Nemám ani štipku pochopenia, lebo najmä článok II tejto amnestie v podstate umožnil veľkým tunelárom uniknúť spravodlivosti.

Najpopulárnejší český politik je, paradoxne, Slovák Andrej Babiš. Podpredseda vlády a zároveň strážca štátnej kasy vlastní médiá, ktoré mu slúžia ako nástroj vplyvu. Okrem toho sú firmy Andreja Babiša najväčším príjemcom dotácií z európskych a štátnych zdrojov. Je to masívna kumulácia moci? Alebo ako by ste pomenovali vy?

Máme tu niekoľko mediálnych impérií. Pozornosť sa sústredí na mediálne impérium Andreja Babiša, ale ja by som upozornil na mediálne impérium Zdeňka Bakalu, spoločnosť Economia, ktorá okrem iného vydáva aj Hospodářské noviny. A zatiaľ čo Andrej Babiš je úspešný podnikateľ, Zdeněk Bakala je neúspešný podnikateľ. A moje hodnotenie vždy obsahovalo základné meradlo – si alebo nie si úspešný.

Vnímate rozdelenie Česko-Slovenska ako pozitívum alebo skôr ako negatívum? Aký máte názor na formu, akým sa rozdelenie federácie udialo, a teda, bez vyjadrenia obyvateľov Česko-Slovenska v ľudovom hlasovaní?

Bol som vždy zástanca referenda nielen v tejto otázke, ale i vo všetkých ďalších kľúčových otázkach. Som rád, že v Českej republike sa konečne rokuje o dlho odkladanom zákone o všeobecnom referende. Skutočnosť, že sme sa nakoniec zišli v Európskej únii, zahladzuje do značnej miery negatívne dôsledky rozdelenia nášho štátu.

Česká republika vstupovala do Európskej únie, rovnako ako Slovensko, v roku 2004. Je to už pomerne dlhý čas na to, aby sme pôsobenie v tomto integračnom zoskupení dokázali bilancovať. Čo Česku Európska únia dala a čo, naopak, vzala?

Všetkým odporcom Európskej únie hovorím, aby sa pozreli na objem prostriedkov, ktoré Česká republika dostala z európskych fondov a aby sa vo svojom meste alebo vo svojom kraji pozreli, čo sa z týchto európskych prostriedkov postavilo. A potom by azda mohli zmĺknuť.

Ukrajina a Čína

Európsku úniu už niekoľko mesiacov plne zamestnáva utečenecká kríza a sčasti stále aj grécka “agónia”. Na Ukrajinu sa akosi pozabudlo. Kto má pomôcť tejto krajine?

Ukrajine môžu pomôcť jedine Ukrajinci. Miešanie sa do ukrajinských záležitostí, či už z východu, alebo zo západu, krízu skôr predlžuje a niekedy i akceleruje. Koniec koncov, videli sme v iných štátoch, kam viedlo zahraničné zasahovanie.

Vaša posledná cesta do Čínskej ľudovej republiky vyvolala, aj na Slovensku, rozruch. Zožali ste kritiku, že presadzujete ekonomické záujmy na úkor ľudských práv. Začiatkom septembra ste sa aj napriek negatívnym ohlasom zúčastnili osláv 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Tichomorí. Pozvanie ste prijali ako jediný čelný predstaviteľ z členských krajín EÚ. Je výstižné, keď sa opýtam – Sám proti všetkým?

Niekedy je potrebné byť sám proti všetkým. V Číne padlo počas druhej svetovej vojny sedemnásť miliónov ľudí, a nebyť toho, že čínska armáda vtedy prepojila značný počet japonských divízií, mohlo by sa uskutočniť to najhoršie, to jest prepadnutie Sovietskeho zväzu Japonskom a druhá svetová vojna by mohla skončiť úplne iným spôsobom, ako sa skončila.

- Reklama -