Talianski hackeri údajne spolupracovali aj so Slovenskou informačnou službou. Teraz sa sami stali obeťami kybernetického útoku

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Po útoku hackerov na firmu Hacking Team uniklo z jej databázy viac ako 400 GB záznamov. Medzi nim sú aj heslá, zdrojové kódy, emailová komunikácia či databázy klientov. Hovorca spoločnosti pre denník Washington post uviedol, že sa Hacking Team stal obeťou kybernetického útoku, ale neprezradil, či odcudzili aj spomínané dokumenty a záznamy.

    Spoločnosť Hacking Team má zaujímavú klientelu. Okrem spravodajských agentúr, firiem a  súkromných osôb spolupracuje aj s vládami jednotlivých štátov. Proti takejto spolupráci sa stavia stále viac ľudí a takáto prax sa nepáči ani zamestnancom bezpečnostných agentúr. Tajné služby totiž vinia taliansku spoločnosť z toho, že predáva svoj softvér a služby komukoľvek, kto zaplatí.  Hacking Team spolupracoval napríklad s Egyptom, Etiópiou, Južnou Kóreou, Sudánom či Saudskou Arábiou.

    Jeden z najväčších nepriateľov internetu

    Vďaka svojim aktivitám sa talianska spoločnosť dostala na zoznam desiatich najväčších nepriateľov internetu. Podľa správy s názvom „Enemies of the Internet“ (Nepriatelia internetu) poskytla firma Hacking Team špecializovaný softvér aj etiópskej tajnej službe, ktorá s jeho pomocou sledovala etiópskych novinárov pôsobiacich v USA. Zoznam nepriateľov internetu zostavuje každoročne medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (Reporters without borders), ktorá bojuje za slobodný prístup k informáciám.

    Hacking Team spolupracoval aj s SIS

    Podľa dokumentov, ktoré z dátových serverov spoločnosti Hacking Team unikli vyplýva, že s talianskou softvérovou firmou spolupracovalo od augusta 2013 aj Slovensko. Z dokumentov uverejnených na stránkach wikileaks.org sa dá vyčítať, že firma Hacking Team komunikovala so Slovenskou informačnou službou. Za SIS bol s talianskymi hackermi v spojení istý Roman Varga.  Do mailovej komunikácie sa zapojil aj jeho vtedajší kolega Ivo Határ a Jozef Mozolík zo spoločnosti Giss. Zo zverejnených emailov je zrejmé, že SIS mala o spoluprácu s Hacking Teamom záujem.

    Roman Varga, ktorý komunikoval so spoločnosťou Hacking Team, pre Slovenskú informačnú službu síce už nepracuje, ale podniká v oblasti bezpečnostných technológií. SIS tvrdí, že o spolupráci s talianskymi hackermi nikdy nemala záujem. „V záujme jednoznačného vysvetlenia nezmyselných konštrukcií zdôrazňujeme, že s aktivitami firmy Hacking Team nemá Slovenská informačná služby nič spoločné a ani od tejto firmy žiadne ich produkty nenakupovala,“ uviedol pre portál Topky.sk hovorca SIS Branislav Zvara.

    Česká polícia sa k spolupráci priznala

    V dokumentoch, ktoré unikli po kybernetickom útoku zo spoločnosti Hacking Team, sa dá nájsť aj prepojenie na susedné Česko a tamojšiu políciu. Vo faktúrach talianskej firmy sú totiž odkazy na český Útvar osobitných činností, ktorý v roku 2010 údajne nakúpil softvér pre českú políciu za 4 a pol milióna českých korún. Česká polícia to priznala a otvorene uviedla, že skutočne používa softvér, ktorý jej so súhlasom súdu umožňuje preniknúť do chránených zložiek užívateľov internetu.

    Dokumenty, ktoré unikli zo spoločnosti Hacking Team si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -