Mladí lídri hovorili o extrémizme s bývalým členom Jobbiku

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Organizátorka projektu Claudia Tran uviedla, že ona sama podobný program zažila v Spojených štátoch amerických. „Veľmi ma inšpirovalo, že sa tam stretlo toľko mladých ľudí z rôznych krajín sveta. Viem, že takéto medzinárodné prostredie, spoznávanie nových kultúr a ľudí posúva človeka vpred,“ uviedla. Ako dodala, preto jej osobný cieľ bol „umožniť takýto priestor aj pre ľudí na Slovensku“. To má podľa nej veľký potenciál, ale nevie ho dostatočne využiť.

    Program pre účastníkov štrukturovali do niekoľkých úrovní. Prvý deň začali na lokálnej úrovni, druhý deň bol zameraný viac národne. „Učili sa o slovenskej histórii, politike, spoločnosti a mentalite. Postupne sa učili aj o médiách a o tom, ako médiá zobrazujú menšiny“ objasňuje Tran. V utorok išli do Budapešti a pozreli sa na to, ako sa naši susedia venujú menšinám, konkrétne židovskej menšine. „Stretli sa so zakladajúcim členom Jobbiku Csanadom Szegedim, ktorý rozprával o mentalite extrémizmu. Ten neskôr zistil, že má židovské korene a hovoril o tom, ako si nevedel zodpovedať otázku identity,“ približuje program v Budapešti. V ďalšie dni sa venovali európskej bezpečnostnej agende, diskutovali tiež o terorizme. V piatok si vyskúšali simuláciu Európskej únie, ako funguje Európsky parlament či Rada EÚ.

    V októbri plánujú zorganizovať podobnú konferenciu pre novinárov pod názvom Young Journalists for Tomorrow´s Europe (Novinári pre Európu zajtrajška). Rovnako o rok plánujú zorganizovať aj tretí ročník YLTE. Projekt organizovalo občianske združenie For Tomorrow´s Europe (Pre Európu zajtrajška) v spolupráci s Mestským parlamentom mladých a aj ID Space Teamom. Hlavnými sponzormi boli Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v Bratislave, Magistrát hlavného mesta Slovenska Bratislavy ale aj firma Pixel Federation. Záštitu nad druhým ročníkom YLTE prevzali prezident SR Andrej Kiska a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

    - Reklama -