Policajný zásah proti Tunisanovi musí byť podľa Amnesty International Slovensko riadne prešetrený

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    Slovenské úrady majú v rámci svojich medzinárodných ľudskoprávnych záväzkov a záväzkov vyplývajúcich z členstva v Európskej únii povinnosť zaručiť obetiam policajného zásahu adekvátnu nápravu a mali by ju v tomto prípade splniť. Bývalého väzňa presídlili z Guantánamy na Slovensko v novembri 2014. Súhlas s jeho prepustením bol vydaný ešte v roku 2009. Bernátová uviedla, že Amnesty International uvítala krok slovenskej vlády prijať bývalého guantánamského väzňa, poskytnúť mu podporu a začleniť ho do spoločnosti a dodala, že podľa šiestich amerických orgánov, ktoré sa jeho prípadom zaoberali, nepredstavuje pre USA žiadnu bezpečnostnú hrozbu.

    Bernátová zdôraznila, že podľa medzinárodného práva môže polícia použiť silu iba v nevyhnutnom prípade a to iba do takej miery, ktorá je potrebná pre výkon ich povinností. Príslušníci polície musia využiť všetky možné nenásilné prostriedky pred tým, ako použijú silu a to len v prípade, že všetky ostatné nenásilné prostriedky boli neúčinné. „Je otázne či v tomto prípade boli splnené podmienky nevyhnutnosti a primeranosti policajného zásahu“, povedala Bernátová.
    Video so zákrokom slovenskej polície podľa týždenníka Plus 7 dní zverejnila v uplynulých dňoch arabská televízia al-Džazíra. Autor nahrávky televíziu informoval, že polícia zadržaného muža mučila v azylovom dome na Slovensku. Policajný zásah nahrával muž z vyššieho poschodia napriek tomu, že jeden policajt si ho všimol a upozorňoval ho, aby s tým prestal.

    - Reklama -