Arabská televízia Al-Džazíra o Slovensku: Mučia tam väzňa z Guantánama. Video slovenského komanda, ktoré vráža do bytu džihádistu sa teraz šíri islamistickým webom. Pre Slovensko to môže znamenať problém.

    0
    Guantánamo (Autor: SITA)
    Na zverejnenom videu je vidieť približne desaťčlennú policajnú jednotku v nemenovanom azylovom tábore, ako baranidlom vyvalí dvere. Nasleduje krik a výzvy zadržiavanej osobe. Zarážajúce je, že prítomný policajt si všimne, ako ho nakrúca nejaký muž. Vyzve ho aby zmizol, ale k prerušeniu nakrúcania sa neodhodlá.
     

    Slovensko na islamistických weboch

     
    Nahrávku Al-Džazíre pravdepodobne odovzdal autor videa. Rovnaký zdroj s najväčšou pravdepodobnosťou stojí aj za tvrdením, že bývalého guantánamskeho väzňa, Hashama Bin Ali Bin Amora Slitiho, slovenská polícia „napadla, bila, a mučila po tom, ako vtrhla do jeho domova bez udania dôvodu.“ A práve táto informácia rezonovala v arabskom svete.Čoskoro ju začali preberať ďalšie arabské médiá a weby, okrem iného aj portál Islammemo, ktorý je podľa viacerých zdrojovspriaznený s al-Káidou a islamskými bojovníkmi. „Dá sa preto predpokladať, že riziko akéhokoľvek útoku zo strany teroristov na Slovensku či na Slovákov je po takejto správe mnohonásobne vyššie,“ píše Plus 7 dní.
     

    Život s teroristami a za mrežami

    Džihádista Sliti sa narodil sa v roku 1966 v Tunisku, pričom prvé väzby na teroristov mal podľa amerického ministerstva obrany už v roku 1995. Je považovaný za zakladateľa tuniskej teroristickej siete Tunis Combat Group a spolupracovať mal tiež s alžírskou Ozbrojenou islamskou skupinou a s al-Káidou. V Afganistane absolvoval tréning v tábore Derunta. Za účasť v teroristickej skupine ho v neprítomnosti odsúdili v Belgicku aj v Tunisku. Do rúk Američanov sa dostal v roku 2001, keď ho zadržali v Pakistane. O rok neskôr ho previezli do Guantánama, pričom Slovensko ho prijalo až v novembri 2014. CIA Slitiho zaradila na 52. miesto najnebezpečnejších teroristov. Plus 7 dní zmieňuje aj americkú správu z roku 2008, podľa ktorej Tunisan predstavuje riziko predovšetkým v tom, že „po prepustení okamžite vyhľadá predchádzajúcich spolupracovníkov z Tunis Combat Group a zapojí sa do extrémistických aktivít najmä na území Európy.“
     

    Džihádista na Slovensku

    Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák pritom po privezení dvojice guantánamských väzňov tvrdil, že „ide o osoby, ktoré nikdy neboli podozrivé ani obvinené z trestného činu a pre SR nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko.“ Je zrejmé, že v prípade Slitiho ide o nepravdu. Český bezpečnostný analytik Andor Šándor sa pre Plus 7 dní vyjadril, že na rozdiel od Slovenska urobilo Česko správne, keď väzňov z Guantánama neprijalo. „Neviem, prečo by sme sem mali brať ľudí, ktorých Spojené štáty nedokázali právoplatne odsúdiť…Ja by som sa takéhoto človeka obával. Vôbec vám nezávidím, že ste to rozhodnutie prijali,“ hovorí Šándor. 
     
    - Reklama -