Slová gréckeho exministra financií vyvolávajú hrôzu. Veriteľom vraj v skutočnosti išlo o toto

    0
    Janis Varoufakis, grécky exminister financií po referende, v ktorom Gréci odmietli reformný plán veriteľov (Autor: SITA)

    Varoufakis odstúpil po päťmesačnom vyjednávaní, keď vyšli najavo výsledky referenda. V parlamente hlasoval proti prijatiu reforiem, CNN však oznámil, že chápe, prečo ich chce premiér Tsipras prijať.

    „Pravda je taká, že mocná Trojka veriteľov nechcela rozumnú, čestnú a vzájomne prospešnú dohodu,“ povedal Varoufakis a priznal, že aj Grécko urobilo určité chyby v procese vyjednávania, pričom tou najväčšou bolo, že Gréci predpokladali, že „sa zúčastňujú racionálneho vyjednávania“.

    „Keď sa pozriete na spôsob správania veriteľov od prvého dňa nástupu Syrizy k moci, zistíte, že im išlo hlavne o poníženie a zvrhnutie tejto vlády, prípadne sa chceli aspoň uistiť, že tá vláda padne sama a oni z toho vyťažia čo najviac peňazí,“ povedal Varoufakis.

    Celý text si môžete prečítať TU

    „So žiadnou vládou by sa nemalo zaobchádzať týmto spôsobom, obzvlášť v kontexte klubu demokratických národov,“ pridal svoj kúsoček k súčasnej hlasnej kritike voči Nemecku.

    „Alexis Tsipras sa rozhodol, že najlepšie pre grécke obyvateľstvo bude, keď poslúchne a uvedie tie reformy, s ktorými nesúhlasí,“ povedal Varoufakis. „Ľudia ako ja si mysleli, že by bolo čestnejšie a z dlhodobého hľadiska vhodnejšie rezignovať. Ale jeho argument je rovnako silný ako môj,“ dodal.

    Varoufakis nedávno vytvoril takzvaný plán B, ktorý je podľa neho iným riešením gréckej krízy. Cieľom tohto plánu je vliať grécke aktíva do centrálnej holdingovej spoločnosti pod správou Grécka, ktorá by následne stimulovala grécku ekonomiku.

    autor: spa

    - Reklama -