Slovensko je proti odpisu gréckeho dlhu, uviedol premiér Fico

    0
    Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

    „Začíname byť nervózni, pretože cítime odklon od záverov prijatých na summite eurozóny, kde sa krajiny dohodli, že nesúhlasia s akýmkoľvek odpisovaním gréckeho dlhu. Chcem to povedať jasne, Slovensko bude vždy principiálne odmietať akékoľvek odpísanie dlhu Grécku,“ citoval z Ficovho vyhlásenia server HNonline.sk.

    Medzinárodný menový fond oznámil pred niekoľkými dňami, že Grécko bude potrebovať oveľa výraznejšie zmiernenie dlhovej záťaže, ako jeho partneri z eurozóny predpokladali. Dôvodom sú škody, ktoré grécka ekonomika a banky utrpeli v uplynulých týždňoch, keď boli zatvorené banky.

    Atény sa minulý týždeň v pondelok po zdĺhavých rokovaniach a celonočnom summite v Bruseli dohodli s eurozónou na podmienkach novej finančnej pomoci. Gréci musia najprv presadiť tvrdé reformy, aby mohli uvažovať o novej pomoci až do výšky 86 miliárd eur. Prvé reformy schválil grécky parlament minulú stredu, túto stredu čaká poslancov rokovanie o druhom balíku reformných opatrení.

    Grécko si navyše zaistilo preklenovací úver zo staršieho stabilizačného mechanizmu Európskej únie. Atény tieto peniaze použili v utorok na úhradu splátok Európskej centrálnej banke (ECB) a Medzinárodnému menovému fondu (MMF).

    autor: ČTK, mp

    - Reklama -