V krajnom prípade som pripravený odísť, vyhlásil šéf nemeckej štátnej kasy

    0
    Wolfgang Schäuble, nemecký minister financií (Autor: SITA)

    Šéf nemeckej štátnej kasy by bol podľa všetkého najradšej, keby Grécko opustilo spoločnú európsku menu. Tento názor z jeho úst zaznieva opakovane a opakovane budí nevôľu v očiach európskej politickej elity, do ktorej Wolfgang Schäuble tiež patrí. Ale ak chce ktokoľvek zvonku vnucovať Nemecku názory, s ktorými sa nemôže stotožniť, minister financií nášho západného suseda je pripravený rezignovať.

    „Keby to niekto skúsil, mohol by som ísť k spolkovému prezidentovi a požiadať o prepustenie z funkcie,“ poznamenal minister v rozhovore pre Der Spiegel. Na svojich slovách trvá, a to aj napriek tomu, že sa tým trochu názorovo rozchádza s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Ale to vraj k demokracii patrí. Na jeho vlastnom názore nezmenil nič ani fakt, že nemecký parlament odhlasoval ďalšiu pomoc Grécku.

    K dokresleniu celej situácie je vhodné dodať, že podobné slová o vnucovaní vôle zvonku by mohli za istých okolností používať aj Gréci, ktorým by možno naozaj prospelo, keby eurozónu opustili a pokúsili sa naštartovať ekonomiku investíciami z privatizácie. Tak to napríklad vidí ekonóm a poradca českého ministra financií Andreja Babiša (ANO) Aleš Michl.

    autor: mp

    - Reklama -