Bývalý grécky minister Varoufakis v podrobnom rozhovore pre BBC. Plán pre Grécko vraj bude najväčšie peklo, čo kedy bolo

    0
    Janis Varoufakis, grécky exminister financií po referende, v ktorom Gréci odmietli reformný plán veriteľov (Autor: SITA)

    „Grécko sa stalo predmetom experimentálneho programu, ktorý sa do histórie zapíše ako najhorší makroekonomický plán v histórii,“ cituje BBC slová exministra. Grécko malo na výber, podľa Varoufakisa mohlo skúsiť obhájiť vlastnú cestu, ktorá by zrejme viedla k premiérovmu koncu, alebo kapitulovať. A premiér Alexis Tsipras sa rozhodol kapitulovať. Varoufakis však opustil post ministra financií ešte dlho pred tým. Urobil to potom, čo prakticky vyhral v gréckom referende, v ktorom občania Grécka odmietli návrhy veriteľov.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    Reformnému plánu podľa vlastných slov neverí ani premiér Tsipras, ktorý dohodu podpísal. Uvidíme, čo bude ďalej s Gréckom, ale občania sa môžu tešiť aspoň na to, že sa po troch týždňoch otvoria grécke banky. Ľudia budú mať aj naďalej obmedzenú možnosť vyberať hotovosť zo svojich účtov, a to 420 eur za týždeň, ale aj niečo je lepšie ako nič.

    Patrí sa tiež dodať, že poslanci najsilnejšej ekonomiky EÚ, Nemecka, v piatok odhlasovali ďalšie pôžičky Grécku, ktoré sa zaviazalo k tvrdým reformám.

    autor: mp

    - Reklama -