Zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou: Je tu prelomový konkrétny čin

    0
    Igor Girkin alias Strelkov (v strede), bývalý vodca proruských separatistov (Autor: SITA)

    Žalobu podalo spoločne osemnásť rodín pozostalých, ktoré po Strelkovovi požadujú náhradu škody vo výške 900 miliónov dolárov. Civilné lietadlo vtedy letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpur a veľká časť pasažierov bola holandskej národnosti. Na palube Boeingu 777 však boli tiež Briti a mnohí ďalší príslušníci európskych i mimoeurópskych národov. Tesne po oznámení, že lietadlo bolo zostrelené, práve Girkin na sociálnych sieťach poznamenal, že povstalci vyslali varovanie, aby lietadlá nevstupovali do ich vzdušného priestoru. Girkin síce neskôr svoj komentár zmazal, ale on a jeho spolubojovníci sa tak od začiatku stali hlavnými podozrivými.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    Politickí aj vojenskí predstavitelia Doneckej ľudovej republiky všetky obvinenia vždy popierali. Žalujúca strana tvrdí, že zodpovednosť za zostrelenie lietadla nesie okrem Girkina tiež Kremeľ. Poukazujú pritom na to, že lietadlo zostrelila raketa ruskej výroby. Za podaním žaloby stojí podľa zistenia britského denníka právnik Floyd Wisner. Ten využil americký zákon na ochranu obetí, ktorý sa dá použiť aj proti cudzím štátnym príslušníkom. Celý prípad sa tak môže odohrať pred americkým súdom. „Nejde o peniaze, mojou snahou je získať výpoveď Girkina a vyvíjať tak zároveň tlak na Rusko, aby spolupracovalo s medzinárodným tribunálom,“ vysvetľuje Wisner.

    Vyšetrovaniu okolností leteckého nešťastia sa už rok venujú vyšetrovatelia v Holandsku. Tí sa podľa zistení americkej CNN chystajú v najbližších dňoch zverejniť správu, ktorá potvrdí vinu proruských separatistov. Zdroj blízky vyšetrovateľom CNN prezradil, že správa je založená najmä na skutočnosti, že práve 17. júla 2014 ovládali územie, odkiaľ bola vypálená raketa, povstalci. Autori správy však tiež dávajú čiastočne vinu aj malajzijskej leteckej spoločnosti, ktorá mala dbať na varovné signály a viesť lietadlo iným priestorom. Prvé signály potvrdzujúce spoluúčasť Kremľa a ním podporovaných povstalcov sa však objavili už v marci tohto roka. Verejnosť sa dozvie o pravdivosti týchto domnienok zrejme ešte do konca tohto mesiaca.

    autor: pro

    - Reklama -