Grécko v pondelok neuhradilo MMF ďalšiu splátku

    0
    Európska centrálna banka (Autor: repro youtube, mg)

    Atény nezaplatili 30. júna MMF splátku vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Celkový objem zmeškaných splátok tak momentálne dosahuje zhruba dve miliardy eur. Podľa hovorcu fondu sa bude vedenie MMF v „najbližších týždňoch“ zaoberať gréckou žiadosťou o predĺženie termínu na uhradenie júnovej splátky, napísala agentúra DPA.

    Eurozóna v pondelok predbežne súhlasila s tretím záchranným programom pre Grécko. Rokovania o tomto programe však môžu začať až potom, čo grécky parlament dnes alebo v stredu prijme prvý balík reforiem. Do doby, než tieto rokovania skončia, má pomôcť udržať Grécko finančne nad vodou krátkodobá pôžička.

    Možnou podobou takejto pôžičky sa teraz zaoberajú experti eurozóny. Jednou z možností je použitie prostriedkov zo staršieho európskeho nástroja známeho ako Európsky finančný stabilizačný mechanizmus (EFSM). Za pôžičky z neho ručia všetky krajiny EÚ, Česka by sa to týkalo v rozsahu 1,13 percenta.

    MMF v pondelok uviedol, že je pripravený spolupracovať pri riešení gréckej dlhovej krízy s gréckymi úradmi aj s európskymi partnermi.

    autor: ČTK, mp

    - Reklama -