Summit EÚ ohľadne Grécka zrušili. Stretne sa len eurozóna

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    „Budeme rokovať, kým nedospejeme k záveru ohľadne Grécka,“ napísal predseda Európskej rady Tusk. Český premiér Bohuslav Sobotka s ohľadom na zrušenie úniového summitu odvolal svoju plánovanú cestu do Bruselu. Schôdzka eurozóny nadviaže na rokovania ministrov financií krajín zdieľajúcich euro, ktorí sa v sobotu nedokázali zhodnúť na prístupe ku gréckej dlhovej kríze a dnes majú od 11.00 h SELČ v debate pokračovať.

    Chýba dôvera, hovorí minister financií

    Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem prostredníctvom Twittera oznámil, že dnes ráno preberal sobotňajšej zasadnutie ministrov financií eurozóny práve s Tuskom.

    Eurozóna sa snaží zaujať postoj ku gréckym návrhom úsporných reforiem, s ktorými Atény tento týždeň spojili svoju žiadosť o novú finančnú pomoc. V eurozóne zatiaľ zjavne nepanuje zhoda, či vyjednávanie so zadlženým Gréckom o tejto otázke vôbec má zmysel. Veľa štátov vraj pochybuje o dôveryhodnosti gréckych sľubov. Za predstaviteľov tvrdého postoja voči Grékom sa považujú Nemecko a Fínsko, naopak snahu vyjsť Aténam v ústrety prejavujú južné štáty únie.

    Nie je možné pripustiť odchod Grécka z eurozóny, povedal podľa dnešnej talianskej tlače taliansky premiér Matteo Renzi. Dnes vraj povie nemeckým predstaviteľom, že je potrebné dosiahnuť kompromis a nie ponižovať Atény. „Musíme sa dohodnúť. Taliansko nechce, aby Grécko opustilo euro a Nemecku hovorím: už to stačilo,“ cituje Renziho rímsky denník Il Messaggero.

    Minister financií Kažimír vyhlásil, že dnes nie je možné dospieť k nejakému záveru, lebo dôvera je veľmi narušená.

    autor: ČTK, mp

    - Reklama -