Sýrski povstalci chcú proti Islamskému štátu útočiť z Turecka

    0
    Obyvatelia obliehaného sýrskeho mesta Madája čakajú na humanitárnu pomoc (Autor: SITA)

    Sýrski povstalci, vrátane členov islamských frakcií, chcú zaútočiť na Džarábulus, posledné veľké mesto v tesnej blízkosti tureckej hranice ovládané Islamským štátom.

    IS stratil väčšinu svojho územia na severe Sýrie a to padlo do rúk kurdským bojovníkom zo sekulárnych Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú ozbrojeným krídlom kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) a ktoré podporujú Spojené štáty.

    Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu sa priamo nevyjadril k plánu sýrskych povstalcov, ale dnes vyhlásil, že pohraničná oblasť musí byť “vyčistená” od Islamského štátu.

    Povolenky v minulosti

    Cez víkend turecký premiér Binali Yildirim povedal, že Ankara bude v Sýrii v nasledujúcich šiestich mesiacoch “aktívnejšia”, ale plány nijako nespresnil.

    Dvaja povstaleckí bojovníci, jeden z koalície Džabha šámíja (Levantský front) a druhý z Brigád al-Hamza, vyhlásili, že USA nepodporujú najnovšie plány Turecka na operáciu.

    V minulosti Turecko povoľovalo niektorým sýrskym povstaleckým frakciám pôsobiť na juhu krajiny a podnikať z tureckého územia útoky.

    Nové plány na ofenzívu však obsahujú riziko, že vyvolajú konflikt medzi sýrskymi povstalcami a kurdskými YPG. Vojenská rada v Džarábuluse – skupina pokladaná za blízku YPG – vyzvala Spojené štáty, aby zabránili vojenskej operácii pod velením Turecka.

    USA sú opatrné vo vzťahu ku konzervatívnym povstaleckým frakciám, ktoré Turecko podporuje, hoci v priebehu päťročnej občianskej vojny už podporili niektoré takéto islamistické skupiny.

    Turecko sa opakovane sťažuje na kurdských bojovníkov, ktorí úspešne postupujú v boji proti Islamskému štátu, a tvrdí, že nebude tolerovať, ak YPG obsadia územie v Sýrii popri hranici s Tureckom. Ankara sa totiž obáva, že YPG sú napojené na kurdských bojovníkov v Turecku.

    V sobotu večer 20. augusta zabil samovražedný bombový atentátnik 54 ľudí na kurdskej svadbe v juhotureckom meste Gaziantep. Úrady pripísali zodpovednosť za útok práve Islamskému štátu.

    - Reklama -