Tusk: Gréci aj veritelia musia predložiť realistický návrh

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    „Pomoc Grécku však nie je ospravedlnením zlej ekonomickej filozofie, ktorá krízu zapríčinila,“ dodal Tusk na Twitteri.

    Aj podľa stredajšieho vyjadrenia šéfky Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovej musí byť obrovský grécky dlh reštrukturalizovaný. Nemecko je ale proti tomu. „Grécko je momentálne v akútnej kríze, ktorá sa musí seriózne a rýchlo vyriešiť,“ uviedla Lagardeová vo Washingtone. Dodala, že reštrukturalizácia však musí byť spojená s reformami, ktorými Grécko „oseká“ výdavky.

    Definitívnym termínom riešenia gréckej krízy je vraj nedeľa

    Atény majú čas do dnešnej polnoci, aby predložili nové konkrétne návrhy na sociálne spravodlivé a udržateľné riešenie gréckej dlhovej krízy. Za definitívny termín na nájdenie dohody s Aténami sa teraz považuje nedeľa, kedy sa má ohľadne gréckej krízy uskutočniť mimoriadny summit krajín eurozóny a následne aj celej Európskej únie v Bruseli.

    Pokiaľ sa v nedeľu podarí EÚ a Grécku dosiahnuť dohodu, bude podľa Tuska ľahké presvedčiť národné parlamenty, aby hlasovali v prospech pomoci Grécku. „Som si istý, že ak budeme mať v nedeľu dobrú dohodu, bude to, myslím, silné odporúčanie pre národné parlamenty,“ povedal Tusk, citovaný agentúrou Reuters.

    O situácii v Grécku bude v Bruseli dnes a v piatok rokovať s gréckymi opozičnými stranami predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V sobotu popoludní sa uskutoční mimoriadna schôdzka ministrov financií Euroskupiny, po ktorej sa uskutoční nedeľňajší summit Euroskupiny a summit EÚ.

    autor: vam, ČTK

    - Reklama -