Je kapitalizmus experiment, ktorý nevyšiel? Prečo je dnes populárne nadávať na trh? Aj na tieto otázky odpovedia dvaja ekonómovia. Za Slovensko Juraj Karpiš a za Českú republiku Tomáš Sedláček

    0
    Sprava: Štefan Hríb, Juraj Karpiš a Tomáš Sedláček (Autor: ReproFoto: tyzden.sk)

    Tomáš Sedláček sa zamýšľa nad tým, či slušný a čistý kapitalizmus vôbec niekedy v histórii ľudstva existoval. „V Českej republike sme kapitalizmus v čistej podobe nikdy nemali. Po revolúcii sme sa skôr snažili nasledovať kapitalizmus z USA,“ povedal.

    Pravica verzus ľavica

    Globálna hospodárska kríza, ktorej v súčasnosti čelí aj Európa, je podľa Sedláčka krízou pravicového myslenia. „Ľavica neprišla so žiadnym novým nápadom,“ pokračuje ekonóm. Ako príklad uviedol súčasnú vládu v Grécku, ktorú označil za kolaps ľavicového spôsobu riešenia ekonomiky.  

    Ja si nepamätám, že by ľudia neboli svine, keď som bol malý

    Juraj Karpiš sa na margo dehonestácie kapitalizmu vyjadril, že sa vždy pousmeje, keď niekto hovorí, že najväčším problémom dneška je kríza morálky. Nesúhlasí s tvrdením, že „ľudia sú dnes väčšie svine“ ako za čias socializmu a s ním spojeného systému plánovaného hospodárstva. „Ja si nepamätám, že by ľudia neboli svine, keď som bol malý. Veď vtedy sa strieľalo do ľudí, keď chceli preplávať Dunaj,“ povedal Karpiš. Podľa jeho názoru sa posúvame k manažovanej ekonomike. Zdôraznil, že na to, aby tento spôsob riadenia ekonomiky v praxi dobre fungoval, potrebujeme na rozhodujúce posty dosadiť tých správnych ľudí.

    Celú diskusiu Štefana Hríba s jeho hosťami si môžete pozrieť TU

    - Reklama -