Každá krajina má politických miláčikov. Napríklad Rusi majú radi svojho Putina. Bývalý dôstojník KGB má však masovokomunikačné médiá bezpečne pod palcom

    0
    Vladimir Putin, ruský prezident (Autor: SITA)

    Podľa údajov Levada Centre až 66 percent Rusov verí, že západné sankcie sú určené na poníženie a oslabenie Ruska, a iba 5 percent si myslí, že sú o ukončení konfliktu na Ukrajine. Približne 70 percent Rusov je presvedčených, že krajina by si mala držať aktuálnu pozíciu na Ukrajine, zatiaľ čo 20 percent tvrdí, že by bolo lepšie, keby ustúpili a zabránili tak sankciám. Drvivá väčšina Rusov – 87 percent – podporuje anexiu Krymu a len 4 percentá si myslia, že východné oblasti Doneck a Luhansk by sa mali vrátiť do čias pred konfliktom.

    Je najobľúbenejší zo svetových lídrov

    Putina v súčasnosti uznáva deväť z desiatich krajanov. Prezidentovo hodnotenie je momentálne lepšie, než tomu bolo v roku 2008 na začiatku rusko-gruzínskej vojny. Putinova popularita je vyššia ako obľúbenosť iných svetových lídrov. Napríklad za Angelu Merkelovú sa vyjadrilo len sedem z desiatich Nemcov.

    Putin vládne tvrdou rukou

    Od Putinovho prvého zvolenia do prezidentského kresla ubehlo viac ako 15 rokov. Bývalý dôstojník KGB bol neznámy, kým sa nestal premiérom. Za túto možnosť môže vďačiť prvému ruskému prezidentovi Borisovi Jeľcinovi. Po výraznom poklese politických preferencií a zdravotných problémoch Jeľcin 31. decembra 1999 rezignoval a podľa ruskej ústavy sa novým prezidentom stal vtedajší predseda vlády Vladimir Putin. Putin je uznávaný napríklad pre štátnu dominanciu médii a jej vplyv na ruskú verejnú mienku. Televízne a rozhlasové vysielania ako aj internet sa čoraz viac dostávajú pod vládnu kontrolu.

    Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU

    - Reklama -