Prečítajte si, aké zmeny sa chystajú na Generálnej prokuratúre SR. VIA IURIS tvrdí, že legislatívne zmeny povedú k ešte väčšej uzavretosti prokuratúry

    0
    Budova ministerstva spravodlivosti (Autor: SITA)

    Pripomienky združenia za spravodlivejšiu spoločnosť sa týkajú návrhu novely zákona č. 153/2001 Z. z. o prokuratúre. Návrh novely podľa VIA IURIS nasmeruje prokuratúru do ešte väčšej izolácie bez prvkov verejnej kontroly. Podľa navrhovanej novely sa má totiž napríklad zmeniť dĺžka funkčného obdobia generálneho prokurátora zo 7 rokov na dobu neurčitú, teda až do vymenovania nového generálneho prokurátora. Prísnejšie majú byť podľa návrhu aj podmienky pre podávanie podnetov občanmi. V prípade schválenia novely v tejto podobe by generálna prokuratúra navyše nemusela zverejňovať pokyny o odňatí veci.

    Združenie za spravodlivejšiu spoločnosť považuje návrh z dielne generálnej prokuratúry za mimoriadne rizikový, pretože podľa pripomienok VIA IURIS k návrhu novely zákona „môže dôjsť k zablokovaniu a reálnemu znemožneniu výmeny osoby na poste generálneho prokurátora, nehovoriac o posilnení politickej závislosti generálneho prokurátora, ktorého funkčné obdobie by reálne nebolo vymedzené časom, ale politickým rozhodnutím poslancov“. Občianske združenie za spravodlivejšiu spoločnosť tvrdí, že novela zákona v navrhovanej podobe môže spôsobiť veľké problémy pri výmene generálneho prokurátora. Ak totiž politická väčšina, ktorá ho zvolí, nebude súhlasiť s jeho výmenou, zostane funkcia neobmedzene dlho obsadená aktuálnym generálnym prokurátorom.

    VIA IURIS k novele zákona o prokuratúre pripravila vlastné pripomienky, v ktorých navrhuje zachovanie 7-ročného funkčného obdobia pre generálneho prokurátora a ďalšie zmeny. „Trváme na zachovaní povinnosti odôvodňovať pokyny o odňatí vecí a zverejňovať ich. Nesúhlasíme tiež so sprísnením požiadaviek na podávanie podnetu, využívaného aj bežnou laickou verejnosťou, keďže navrhované znenie vytvára priestor na svojvôľu prokurátorov posudzovať, čo je podnetom,“ píše VIA IURIS vo svojich pripomienkach.

    Všetky pripomienky k návrhu novely zákona o prokuratúre od združenia VIA IURIS si môžete prečítať TU

    - Reklama -