V rakúskom utečeneckom tábore Traiskirchen vypukli nepokoje medzi utečencami. Práve z tohto tábora majú prísť dočasne na Slovensko stovky migrantov

    0
    Ilustračné foto: migranti (Autor: SITA)

    Vo štvrtok 23. júla sa v rakúskom Traiskirchene strhli nepokoje medzi Somálčanmi a Afgancami. Utečenci v záchytnom tábore sa navzájom fyzicky napádali a hádzali po sebe všetko, čo mali po ruke. Rozvášnený dav dostala pod kontrolu až polícia. Incident v preplnenom tábore, pri ktorom sa nikto nezranil ani neprišiel o život, by si médiá u nás ani nevšimli, keby práve z tábora Traiskirchen nemalo na Slovensko prísť 500 utečencov, ktorí v Rakúsku čakajú na vybavenie žiadostí o azyl. Práve títo ľudia sa majú dočasne presunúť do zariadení na Slovensku. Ich dočasným domovom sa stane tábor v Gabčíkove. Proti tomu sa však búria miestni obyvatelia. Video, na ktorom je zachytená bitka medzi utečencami v rakúskom tábore, preto obyvateľov Gabčíkova veľmi neupokojí.

    Video z utečeneckého tábora v rakúskom Traiskirchene si môžete pozrieť TU

    Utečenci z Rakúska, ktorých sa rozhodla prijať vláda Roberta Fica, predstavujú podľa kritikov tohto kroku len výhodný biznis. Podľa informácií portálu Konzervativnyvyber.sk stojí jeden utečenec rakúsku vládu takmer 2 900 eur mesačne. O tých, ktorých presunú na Slovensko, sa bude naďalej starať rakúska strana. To znamená, že Bratislava dostane od Vidne za prijatých migrantov sedemnásť miliónov tristotridsaťštyri eur za jediný rok. Náklady na jedného utečenca na Slovensku pritom predstavujú 1 500 eur mesačne, čo je v porovnaní s Rakúskom o polovicu menej.

    Podľa vyhlásení vlády prijmeme okrem rakúskych utečencov len stovku migrantov z iných krajín únie. Náklady na týchto sto ľudí predstavujú ročne jeden milión osemstotisíc eur. Portál Konzervativnyvyber.sk pripomína, že príspevky na 500 utečencov z Rakúska pokryjú celé náklady na starostlivosť o stovku utečencov, ktorých prijmeme dobrovoľne, a vláda ešte zarobí vyše šesť miliónov päťstotisíc eur.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -