Chce na seba pútať pozornosť aj tak, že sa snaží prichádzať s prelomovými pohľadmi na vec. Len je otázne, či je to aj v súlade so zákonom, hovorí o Štefanovi Harabinovi právnička Zuzana Čaputová

    0
    Gabriela Šimonová, predseda trestného senátu Najvyššieho súdu Štefan Harabin (v strede) a Viliam Dohňanský (Autor: SITA)

    Advokátka Zuzana Čaputová, ktorá spolupracuje so združením VIA IURIS, vyjadrila v rozhovore pre Plus 7 dní vážne pochybnosti o tom, že oslobodzujúce verdikty Harabinovho senátu boli v súlade so zákonom. „V oboch prípadoch sa senát mal predovšetkým pridržiavať predmetu konania, teda konkrétnej trestnej veci. Senát však zároveň riešil iné skutočnosti a na nich založil svoje rozhodnutia,“ uviedla právnička.

    Podľa Čaputovej Harabin vždy rád pútal pozornosť a zdá sa, že chce v nastavenom trende pokračovať aj ako predseda senátu Najvyššieho súdu SR. „Štefan Harabin nikdy nebol radový sudca, ktorý by zanikal v dave. Vždy na seba pútal pozornosť svojimi činmi a výrokmi, či už pôsobil ako súdny funkcionár, alebo na ministerstve spravodlivosti,“ uviedla spolupracovníčka VIA IURIS.

    Viac politiky ako odbornosti

    V oslobodzujúcich rozsudkoch nad policajtmi, ktoré vyniesol Harabinov senát, bolo podľa ministra spravodlivosti Tomáša Borca aj šéfky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej viac politiky ako odbornosti. S týmto tvrdením súhlasí aj Zuzana Čaputová. „Je tam rozsiahla pasáž, kde sa senát doktora Harabina vyjadruje k politickej zodpovednosti predchádzajúcej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, na čo osobne nevidím žiadny dôvod, keďže to nijako nesúvisí s daným prípadom,“ dodáva právnička.

    Senát Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina oslobodil odsúdených s odôvodnením, že ich poslali za mreže na základe vyšetrovania policajnej inšpekčnej služby, ktorá je podľa Harabina v rozpore s legislatívou. Ani to však nie je podľa Čaputovej úplne v súlade so zákonom. „Inšpekčná služba sa spomína v zákone o Policajnom zbore, kde sa v paragrafe číslo štyri uvádza členenie zboru. Na inom mieste sa píše, že služby Policajného zboru riadi jeho prezident, ak minister vnútra neurčí inak. A v prípade inšpekcie minister určil inak a presunul ju priamo pod seba. To všetko potvrdzuje, že inšpekcia je riadnou súčasťou Policajného zboru, ako to uvádza zákon,“ uzatvára Zuzana Čaputová.

    Celý rozhovor so Zuzanou Čaputovou si môžete prečítať TU

    - Reklama -