Viete, v čom sa Slovensko výrazne líši od Česka? Česi, na rozdiel nás, majú chuť vyšetrovať korupciu

0
Lenka Bradáčová, Vrchná štátna zástupkyňa v Prahe (Autor: ReproFoto: facebook)

Hoci na Slovensku za posledných pár rokov vypuklo viacero odpočúvacích káuz, za nelegálne odpočúvanie alebo manipuláciu s informáciami z odpočúvania nebol dosiaľ nikto súdne potrestaný. To isté platí aj v prípade podozrení politikov z korupčného správania.

Znechutenie Čechov z korupcie už nemohla ignorovať ani vláda

Redaktor Denníka N Vladimír Šnídl sa v rozhovore s pražskou žalobkyňou Lenkou Bradáčovou pýta na „český recept“ v boji proti braniu úplatkov. „Znechutenie Čechov z korupcie už nemohla ignorovať ani vláda. Zrejme aj vďaka tomu sa v prokuratúre dostali k slovu nové tváre,“ odpovedá Bradáčová. Zároveň dodáva, že ten takzvaný boj proti korupcii už budí rozpaky v časti politikov alebo časti médií. Objavujú sa otázky, či nedochádza ku kriminalizácii niektorých jednaní, ktoré nie sú trestné. Takže na tú vec sa dá pozerať z rôznych uhlov.

Cattani v sukni

Štátnu zástupkyňu, ktorá išla Rathovi tvrdo po krku, volajú aj Cattani v sukni. Kým Corrado Cattani išiel po krku sicílskej mafii, Lenka Bradáčová sa púšťa do boja proti skorumpovaným politikom. Pripomeňme, že dnes uznal súdny senát exhajtmana Davida Ratha vinným vo veci brania úplatkov.  Za mrežami by si mal posedieť osem a pol roka, pričom mu prepadne majetok vo výške viac ako 14 miliónov korún (520-tisíc eur). Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, Rath sa plánuje odvolať. Na dolapení Ratha má zásluhu predovšetkým pražská žalobkyňa Lenka Bradáčová. Žalobkyňa však nekončí, hovorí, že prví politici sú už obvinení a pre ďalších to môže byť výstraha.

Rozhovor s Lenkou Bradáčovou si môžete prečítať TU

- Reklama -