Bývalý šéf gréckeho rezortu financií Yanis Varoufakis si vyslúžil nelichotivé prvenstvo. Stal sa najdrahším ministrom v histórii Grécka

    0
    Janis Varoufakis, grécky exminister financií (Autor: SITA)

    Škody na gréckej ekonomike sa za niekoľko mesiacov rokovaní s veriteľmi vyšplhali údajne až na 63 miliárd eur, čo je podľa odborníkov viac ako štvrtina ročného HDP Grécka. S odvolaním sa na agentúru Reuters o tom píše portál Konzervativnyvyber.sk. „Grécka ekonomika je jasne v recesii. Prvé dva štvrťroky 2015 sú jednoznačným výsledkom gréckej vládnej politiky,” uviedol nemecký analytik a diplomat Christof Weil, ktorý analyzoval európsky záchranný program pre Grécko.

    Prečo je Yanis Varoufakis najdrahším ministrom v histórii?

    Dnes už bývalý minister financií Yanis Varoufakis bol pre medzinárodných veriteľov tvrdým orieškom na rozlúsknutie. Šéf gréckej štátnej pokladnice spolu s premiérom Alexisom Tsiprasom neustále predlžovali rozhovory požiadavkami, ktoré často iba rozhnevali veriteľov. Ťahanice s Bruselom stáli Atény od začiatku júla vyše 30 miliárd eur. Podľa portálu Konzervativnyvyber.sk by Gréci nepotrebovali toľko peňazí, ak by sa dohodli na pomoci ešte v júni.

    Koncom minulého mesiaca žiadali Atény pomoc vo výške 53 miliárd eur, ale po neustálom odďaľovaní dohody sa už teraz hovorí o 86 miliardách eur. Ešte vlani v novembri predpovedala Európska komisia na tento rok vzrast gréckej ekonomiky o 2,9 percenta. Dnes je však všetko inak a faktom zostáva, že v roku 2015 klesne grécke HDP o 4 percentá. Takýto pokles výkonu ekonomiky bude Atény tento rok stáť 13 miliárd eur. Ak sa naplnia prognózy, Grécko príde na budúci rok o ďalších 10 miliárd. To všetko pre postoj gréckej vlády k rokovaniam s veriteľmi, ktoré sa nakoniec skončili prijatím tak dlho odmietaných reforiem. Aj preto je bývalý šéf rezortu financií Yanis Varoufakis najdrahším ministrom v histórii Grécka.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -