MZV: Ministri hovorili o situácii v Líbyi aj Tunisku

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)

    Do programu júlovej rady pre zahraničné záležitosti bolo na žiadosť Slovenska zaradené aj rokovanie o Bosne a Hercegovine. „Chcel som kolegov upozorniť na minulotýždňové hlasovanie parlamentu Republiky srbskej, ktorým chce zorganizovať referendum o štátnych inštitúciách, ako je súdnictvo a prokuratúra. To je neprijateľné nielen právne, ale aj politicky, a Európska únia na to musí zareagovať,“ vysvetlil Lajčák.

    Ocenili pokrok v Macedónsku

    Po skončení rokovania ministrov na požiadanie Vysokej predstaviteľky EÚ pre spoločnú zahraničnú politiku Federici Mogheriniovej predsedal v mene EÚ Lajčák Stabilizačnej a asociačnej rade s Macedónskom. V rámci pravidelných zasadnutí tejto rady sa posudzuje pokrok kandidátskej krajiny pri napĺňaní stabilizačnej a asociačnej dohody, ktorá je dôležitou súčasťou príprav na členstvo v EÚ. Ministri sa spolu so splnomocnencom OSN Bernardinom Leonom venovali aj situácii v Líbyi. Ministri podčiarkli, že v Líbyi je potrebné vytvoriť vládu s čo najširšou oporou v obyvateľstve a medzi zúčastnenými stranami. Ministri sa venovali aj nedávno dosiahnutej dohode o jadrovom programe Iránu. „Privítali sme ju a označili za historickú,“ konštatoval Lajčák. Podľa neho sa vďaka tejto dohode zastavila hrozba, že by Irán vyvinul jadrovú zbraň.

    Visegrádska štvorka sa dohodla na koordinácií cestovných odporúčaní

    Pred začiatkom rokovaní na Rade pre zahraničné záležitosti sa ministri krajín Visegrádskej štvorky stretli na koordinačnom stretnutí. To po prvýkrát viedlo české predsedníctvo vo V4. Šéfovia rezortov sa dohodli na tesnejšej koordinácii cestovných odporúčaní pre občanov, aby ich krajiny V4 mali čo najjednotnejšie.

     

    - Reklama -