ZDRAVOTNÍCTVO: MZ zvažuje, aké ochranné prvky zavedie na receptoch

    0
    Viliam Čislák, Minister zdravotníctva SR (Autor: SITA)

    Aké konkrétne ochranné prvky sa zavedú, rozhodne ministerstvo zdravotníctva (MZ). To tvrdí, že aktuálne na tejto téme spolupracuje s inými rezortmi, tak aby našlo čo najrýchlejšie a najlacnejšie riešenie. Termín ich zavedenia momentálne nevie odhadnúť.

    Ochranný prvok chcú vybrať čo najrýchlejšie

    „Ministerstvo zdravotníctva v úzkej komunikácii s ministerstvom financií hľadá najoptimálnejšie riešenie, tak aby nedošlo k navýšeniu ceny za recept pre lekára, prípadne zdravotnícke zariadenie a zároveň, aby to riešenie bolo veľmi elegantné z hľadiska kontroly daných receptov u lekárnikov v lekárňach. Takisto má ministerstvo záujem, aby dospelo k výberu ochranného prvku čo najrýchlejšie,“ povedal riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky na MZ Adam Hlôška.

    Cena receptu by sa nemala navýšiť

    Do úvahy podľa neho prichádzajú prvky ako vodoznak, ceninová farba, mikroštruktúry a hĺbkotlač. Zatiaľ však definitívne rozhodnutie nepadlo. Hlôška hovorí, že dôležitou súčasťou výberu bude to, aby recept bol nekopírovateľný, aby sa dalo ľahko identifikovať, či nejde o falzifikát a má byť aj vystopovateľný od výrobcu cez distribútora po predpisujúceho lekára. Zároveň by vybrané ochranné prvky nemali navýšiť cenu receptu vôbec alebo maximálne o desať percent pre lekára či zdravotnícke zariadenia. Ministerstvo chce taktiež zvoliť také riešenie, ktoré nebude vyžadovať čítačky v lekárňach.

    Komunikujú s viacerými subjektami

    Rezort zdravotníctva komunikuje aj s ministerstvom školstva i hospodárstva o tom, ako oni riešili ochranné prvky na svojich tlačivách. „Takisto je to témou diskusií so zástupcami stavovských rezortných organizácií či VÚC a aj napríklad so zástupcami tlačiarní o technických možnostiach zavedenia ochranných prvkov na tlačivách,“ skonštatoval hovorca MZ Peter Bubla.
     

    - Reklama -