MZV: Slovensko víta obnovenie vzťahov medzi USA a Kubou

    0
    Zľava: Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Ministerstvo tiež dodalo, že verí v zlepšujúcu sa atmosféru v americko-kubánskych vzťahoch. Podporí sa tak  celkový reformný proces na Kube, prispeje to k odstráneniu zostávajúcich prekážok úplnej normalizácie dvojstranných kontaktov a pomôže rozvoju hospodárskej a inej spolupráce vrátane posilnenia dialógu v oblasti ľudských práv.

    Obnovili dialóg po šiestich desaťročiach

    USA a Kuba dnes takmer po šiestich desaťročiach oficiálne nadviazali diplomatické vzťahy. Tie prerušili v roku 1961 počas Studenej vojny. Dnes vo vestibule amerického ministerstva zahraničných vecí vo Washingtone umiestnili kubánsku zástavu. Formálne otvorenie americkej ambasády na Kube sa uskutoční onedlho počas návštevy amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho na Kube.

    Obchodné embargo pre Kubu stále platí

    Prezidenti USA Barack Obama a Kuby Raúl Castro vlani v decembri nečakane oznámili obnovenie diplomatických vzťahov. Politika izolácie zo strany USA mala prinútiť socialistickú Kubu, ležiacu 150 kilometrov od amerických brehov, k reformám. V júni Spojené štáty americké po 33 rokoch vyradili Kubu zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus, čo bolo kľúčovou požiadavkou Havany na rokovaniach o obnovení diplomatických stykov. Obchodné embargo však zatiaľ platí takmer v celom rozsahu a aj cestovanie je stále výrazne obmedzené. Embargo môže zrušiť len americký Kongres.
     

    - Reklama -