EÚ nakoniec ustúpila: Členské štáty budú prijímať utečencov dobrovoľne

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    „Zviedli sme veľký boj, s úspechom, pretože sa nám podarilo udržať princíp dobrovoľnosti… Bude na jednotlivých členských štátoch, aby prišli so svojimi návrhmi,“ povedal šéf českej vlády s tým, že o žiadnych konkrétnych počtoch zatiaľ nebola reč. Podľa Sobotky bolo rokovanie veľmi komplikované a išlo o „bitku o princípy“. „Podarilo sa nám presadiť princíp nutnosti konsenzu, bolo by nešťastné, keby sa krajiny v tejto záležitosti prehlasovali,“ dodal český premiér.

    Krajiny EÚ budú musieť prijať 60-tisíc migrantov

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová na svojej tlačovej konferencii pripomenula, že riešenie sa bude týkať dohromady 60 000 osôb. Okrem tých 40 000 osôb, ktoré sa zdržujú v Taliansku a Grécku, príjmu krajiny EÚ tiež 20 000 osôb s nárokom na medzinárodnú ochranu, ktoré sa momentálne nachádzajú mimo európskeho územia.

    „Migranti, ktorí nemajú právo na pobyt v EÚ, musia byť vrátení,“ zdôraznil predseda úniových summitov Donald Tusk. Odpoveď Európskej únie na migračnú krízu je totiž širšia. Únia rieši okrem rozdeľovania migrantov aj spoluprácu s tretími krajinami či aktívne zásahy proti pašerákom ľudí.

    Francúzsky prezident François Hollande pred novinármi zdôrazňoval ďalšie aspekty európskej odpovede na migračnú vlnu. Podľa jeho názoru je treba lepšie spolupracovať s krajinami, odkiaľ títo ľudia na cestu do Európy vyrážajú. Pripomenul tiež plánovanú európsku operáciu proti pašerákom ľudí. EÚ sa rozhodla vytvoriť miesta, v ktorých budú v Taliansku, Grécku a prípadne aj v Maďarsku registrovaní migranti, aby mohli byť následne ľahko identifikovaní ako azylanti alebo ekonomický migranti.

    Ako bude vyzerať rozdeľovanie, to sa ukáže v nasledujúcich troch týždňoch

    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý v noci na dnes utrpel porážku, keď summit nakoniec odmietol návrh jeho tímu na povinné kvóty, na rannej tlačovej konferencii vyhlásil, že dôležitejší ako povinný či dobrovoľný prístup je fakt, že krajiny si potrebný počet utečencov skutočne rozdelia. Ilúzie vraj nikdy nemal. „Som rád, že sa summit dohodol na niečom, čo má zmysel,“ uviedol s tým, že členské krajiny súhlasili so základom návrhu komisie. V nasledujúcich troch týždňoch sa podľa jeho slov ukáže, ako presne bude mechanizmus vyzerať.

    Podľa Donalda Tuska by sa mal aj bez povinných kvót zámer podariť. „Všetky členské krajiny deklarovali svoju účasť pomerne optimistickým spôsobom. Diskusia bola o tom, či dobrovoľne alebo regulovanejším spôsobom,“ poznamenal s tým, že potrebné číslo sa podarí naplniť. Prispieť sa podľa jeho slov rozhodli všetky členské krajiny, výnimku by mohli mať Maďarsko a Bulharsko, ktoré majú s migračnou vlnou vlastné problémy.

    Východoeurópski premiéri sa vraj tvrdo stretli s talianskym kolegom Renzim

    Sedemhodinová debata summitu, ktorý začal vo štvrtok večer, bola miestami podľa dostupných informácií veľmi napätá. Diplomati uviedli mimo záznamu, že premiéri krajín Vyšehradskej štvorky, ale aj ďalších východoeurópskych štátov sa tvrdo stretli predovšetkým so svojim talianskym kolegom Matteom Renzim, ktorý im vyčítal nedostatok solidarity.

    „Tie výčitky absolútne neboli namieste. Sme pripravení byť solidárni, sme pripravení zdieľať zodpovednosť, bremeno. Išlo o to, či obhájime princíp dobrovoľnosti,“ povedal k tomu Sobotka. Matteo Renzi po rokovaní dohodu EÚ ocenil, ale zdôraznil, že sa jedná len o prvý krok a nie konečné riešenie.

    Rozdiely v názoroch, napríklad medzi Junckerom a Tuskom, predseda komisie Juncker po rokovaní zľahčoval tým, že novinári by nemali prikladať veľkú váhu únikom informácií z rokovania. „Konflikt medzi nami je číra abstrakcia, nie sme samovrahovia,“ dodal k tomu Tusk.

    Juncker však pripustil, že niektorým členským krajinám sa nepáčil postup komisie, ktorá vo svojich návrhoch plne nerešpektovala závery aprílového mimoriadneho summitu k migrácii.

    autor: vam, ČTK

    - Reklama -