Český prezident Miloš Zeman vypísal odmenu stotisíc korún pre nálezcu Peroutkovho článku

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: SITA)

    Uviedol, že Peroutku aj naďalej pokladá za veľkého novinára, ale podľa jeho názoru občas aj veľkí novinári podľahnú kúzlu totalitnej ideológie, či už nacistickej, alebo komunistickej.

    Podľa odborníkov a Spoločnosti Ferdinanda Peroutky Peroutka nikdy článok s týmto názvom nenapísal.

    „Moja žena z toho nebude príliš nadšená, pretože je to drobné ohrozenie rodinného rozpočtu, ale je dôležité, aby sa našiel, pretože som ten článok na vlastné oči čítal,“ povedal Zeman. Český prezident začiatkom mája uviedol, že vypíše odmenu, pokiaľ hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček do konca júna sporný článok nenájde. Zeman už pred časom vyhlásil, že ak sa článok nenájde, tak sa ospravedlní. Potom zdôraznil, že sa môže ospravedlniť len za jeho prípadné nenalezenie.

    Spory o Peroutkove dielo začali Zemanovým januárovým prejavom na pražskom fóre k holokaustu, kde okrem iného hovoril o zlyhaní intelektuálov v krízovej situácii, ktorou bol nástup nacizmu. „Jeden z najväčších českých novinárov Ferdinand Peroutka uverejnil v prestížnom časopise Přítomnost článok pod titulom ,Hitler je gentleman‘. Ten istý novinár po mníchovskej dohode napísal: ,Keď nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi‘,“ povedal vtedy Zeman.

    Podľa odborníkov a Spoločnosti Ferdinanda Peroutky však Peroutka nikdy článok s týmto názvom nenapísal. Združenie vyzvalo prezidenta, aby svoje tvrdenia doložil alebo sa verejne ospravedlnil.

    Podľa Zemana Ovčáček medzitým našiel niekoľko preukázateľne publikovaných Peroutkových článkov, v ktorých autor píše o Hitlerovi ako o najväčšom z Nemcov, že ľudia nemajú veriť prezidentovi Edvardovi Benešovi a Moskve, že má štát spolupracovať s Veľkonemeckou ríšou. „Naučme sa ctiť si ľudí, ktorí niečo v živote urobili, a nájdime tiež odvahu upozorňovať na ich chyby,“ dodal Zeman.

    autor: ČTK, mp

    - Reklama -