BLAHA: Fico mu vraj ponúkal funkciu šéfa parlamentu

    0
    Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

    Roberta Fica Blaha považuje za úprimného ľavičiara. „Je to asi najľavicovejší politik Smeru, ak nerátam marxistu Blahu. Má moje veľké sympatie a úctu. Spolupráca je prirodzená, je tam určitá chémia, ktorú cítite, len keď ide o autentických ľavičiarov,“ vyhlásil.

    Politikom telom aj dušou

    Blaha je v politike tri roky a chce v nej pokračovať aj v budúcom volebnom období. „Ja som mal vždy ambíciu byť v politike a vždy som politikou žil, aj pred vstupom do parlamentu. Od 14 rokov som sa venoval politike, politickej filozofii, ľavicovým knihám. Bol som občiansky aktivista, publicista, angažoval som sa v ľavicových združeniach. Skrátka, som homo politicus,“ hovorí Blaha. Politiku vníma ako poslanie, nie ako džob. Ak raz nebude v parlamente, bude sa politike venovať inak. „Možno ako novinár, alebo v treťom sektore. Ďalej budem písať politologické knihy. A ďalej budem šíriť socialistické myšlienky. Ale bezpochyby mám ambíciu byť naďalej v parlamente a presadzovať svoje ľavicové ideály priamo vo veľkej politike,“ uviedol.

    Nie je Smerák, nikomu to nevadí

    Blaha je síce poslancom Smeru-SD, ale do strany nevstúpil. „Túto tému nikto neotvára. Je sympatické, že nikto v Smere sa ma za celé štyri roky ani nepýtal, či nechcem vstúpiť do strany, jednoducho na tom nezáleží. Som súčasťou Smeru v politickom boji, a nijako sa od Smeru nedištancujem. Jednoducho je pre mňa ako vedca lepšie, keď nie som stranícky angažovaný priamo, pretože stranícke hierarchie vo mne vyvolávajú pocity určitého obmedzenia intelektuálnej slobody,“ dodal s tým, že nie je to nič ultimatívne. „Ak by prišla ponuka, zvažoval by som ju, ale naozaj sa ma na to nikto nepýtal, vôbec to nie je téma,“ konštatoval.

    - Reklama -