SAMOSPRÁVA: Petíciu Dojná krava Bratislava podpisujú aj v B. Bystrici

    0
    Zľava: Tomáš Mikus, Oliver Kríž a Juraj Kríž počas spustenia celoslovenskej kampane a petície Petícia za zmenu modelu financovania hlavného mesta - Dojná krava Bratislava na Hlavnej ulici v Košiciach. (Autor: SITA)

    Petíciu pod názvom Dojná krava Bratislava dávali podpisovať Banskobystričanom bratislavskí a petržalskí mestskí poslanci. Agentúru SITA o tom informoval Maroš Havran. Po mesiaci od spustenia petície v Košiciach začali dnes iniciátori zber podpisov aj na strednom Slovensku a to v Banskej Bystrici. K dnešnému dňu petíciu podpísalo 2 436 signatárov.

    Hlavné mesto je finančne poddimenzované

    Na Slovensku platí už 25 rokov samostatný zákon o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave. Zákon však neobsahuje žiadnu časť, ktorá by riešila financovanie nákladov spojených s vykonávaním funkcie hlavného mesta. ,,Rovnako tak problematiku nerieši ani iná právna norma, ktorá by zohľadňovala z finančného hľadiska špeciálne postavenie Bratislavy ako hlavného mesta a rovnako tak nekompenzuje Bratislave zvýšené náklady s plnením zákonnej funkcie, ako je tomu napríklad pri Prahe alebo Viedni ako hlavných mestách“, povedal o motivácii spustiť spomínanú petíciu šéf iniciatívy Mladá Bratislava a poslanec hlavného mesta Bratislavy Oliver Kríž.

    Bratislava bude rada dojnou kravou, len ju občas musíme nakŕmiť, aby nezdochla

    Iniciátori petície zdôrazňujú, že poukázanie na dlhoročné neriešenie financovania funkcií hlavného mesta nie je kritikou systému financovania obcí miest na Slovensku. Tam totiž Bratislava funguje podľa štandardného zákona ako všetky ostatné obce a mestá. Nepáči sa im však to, že z peňazí na bežnú prevádzku musí Bratislava platiť aj povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo zákona ako hlavnému mestu. „Myslím si, že spustenie iniciatívy, ktorá tento nepomer zmení, je namieste a je úplne jedno, či podporovatelia budú z Terchovej alebo z Košíc. Záležať by na tom malo každému na Slovensku,” povedal Kríž. Na jeseň sa iniciatíva Mladá Bratislava chce obrátiť na ministrov vnútra, financií a primátora hlavného mesta, aby v tomto duchu spoločne pripravili zmenu predmetnej legislatívy a tú následne predložili na schválenie do parlamentu. „Bratislava bude rada dojnou kravou, len jej musíme z času na čas dať aj trochu nažrať, aby nám nezdochla,“ dodal Kríž.

    Dojná krava precestuje celé Slovensko

    Bratislavskí poslanci z iniciatívy Mladá Bratislava spustili celoslovenskú petíciu za dofinancovanie hlavného mesta 15. júna. Cieľom petície je získať viac peňazí pre Bratislavu alebo dosiahnuť zmenu a doplnenie zákona o hlavnom mesta Bratislave, ktorá by samostatne riešila financovanie funkcií hlavného mesta. Petíciu nazvanú Dojná krava Bratislava spustili 15. júna v Košiciach a cez leto s ňou chcú navštíviť aj ďalšie krajské mestá. V hlavnom meste sídli prezident a ústredné orgány štátnej správy. Sú cieľom návštev obyvateľov z celého Slovenska, ale za budovy na jej území neplatí štát Bratislave daň z nehnuteľnosti. Iniciatíva tiež upozorňuje na nepomer toho, čo Bratislava do štátneho rozpočtu odvedie na podielových daniach a koľko dostane naspäť. Hlavné mesto totiž podľa Mladej Bratislavy do štátneho rozpočtu odvedie 329 eur na jedného obyvateľa, no späť dostane len 222 eur, teda najmenej zo všetkých krajských miest.

    Vyššia životná úroveň v Bratislave znemožňuje čerpať eurofondy

    Vyššia životná úroveň obyvateľov limituje hlavnému mestu aj možnosti využitia prostriedkov z fondov Európskej únie. ,,Bratislava aj z uvedených dôvodov nemá prostriedky na rozvojové projekty, budovanie infraštruktúry, či dostatočnú údržbu existujúceho majetku a poskytovanie služieb adekvátnych počtu obyvateľov, návštevníkov a ľudí, ktorí pravidelne do Bratislavy za prácou dochádzajú,“ argumentuje Kríž. Mladá Bratislava počas leta navštívi s petičnou akciou aj ďalšie krajské mestá. Zber podpisov vyvrcholí na jeseň v Bratislave a v Bratislavskom kraji. Petičná akcia má aj svoju oficiálnu webovú stránku www.dojnakrava.sk.
     

    - Reklama -